Hírzóna

Két magyar embercsempész ellen indult eljárás megyénkben

Két magyar embercsempész ellen indult eljárás megyénkben

2020. augusztus 6., csütörtök
Két magyar embercsempész ellen indult eljárás megyénkben

Két magyar állampolgár ellen embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás Csongrád-Csanád megyében. A férfiak öt migránst szállítottak volna el Ásotthalom térségéből - közölte a megyei rendőr-főkapitányság.

A Készenléti Rendőrség rendőrei augusztus 6-án 6 óra 25 perckor két magyar honosságú gépjárművet és annak utasait igazoltatták az 55-ös főút 30-as kilométerszelvényében, Ásotthalom külterületén. Ennek során a magyar sofőrök mellé beszálló öt személy szír állampolgárnak vallotta magát, személyazonosságukat és magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét azonban hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a gépkocsik vezetőit a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre előállították, ahol embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indul ellenük büntetőeljárás. Az illegális migránsokat a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz. Ezzel szinte egy időben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Illegális Migráció Elleni Osztálya, a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya és a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztály együttműködése alapján Ásotthalom külterületén, az 55-ös számú főúton a rendőrök intézkedtek egy harmadik járműben tartózkodó további két magyar állampolgárral szemben. Az ellenőrzés megállapította, hogy a sofőr és utasa összefüggésbe hozható a korábbi embercsempészés bűncselekménnyel, így őket szintén előállították a határrendészeti kirendeltségre, elszámoltatásuk folyamatban van.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.