//

Juhász Tünde kormánymegbízott reagált a vásárhelyi polgármester megnyilatkozására

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz Juhász Tünde, a megyei kormányhivatal vezetője Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester megnyilatkozására reagálva. Alább a teljes közlemény.

“Kötelességemnek érzem, mint a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal vezetője, hogy nyilvánosan reagáljak Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város polgármesterének augusztus 2-i, vasárnapi Facebook-videójában a bizonyos büntetendő cselekményekkel kapcsolatban bizonyíték szolgáltatásáért járó díj szabályairól szóló 33/2020. (VI. 27.) önkormányzati rendelettel, a kormányhivatallal és a kollégáimmal kapcsolatos megállapításaira.

Márki-Zay Péter polgármester úr ugyanis kijelentéseivel, megkérdőjelezi a kormányhivatal pártatlan, jogszabályszerű működését, szándékosan elferdítve a tényeket, valótlan állításokkal elbagatellizálva a fentieken megnevezett rendelet jogszabálysértő hibáit.

A kormányhivatal törvényességi felügyeleti jogkörében eljárva vizsgálta meg Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének rendeletét. Megállapította: a június 25-én elfogadott rendelet több jogszabályt – egyebek mellett a Büntetőeljárási, a Jogalkotási és a Panasztörvényt – sért, továbbá rombolja a közösségi együttélés alapvető szabályait és normáit. A valóság tehát az, hogy nem formai hibákra hívtam fel a figyelmet, hanem a rendelet többszörös jogszabálysértő voltára. Erre tekintettel július 6-án kelt törvényességi felhívásban kértem, hogy augusztus 7-ig helyezzék hatályon kívül, mert csakis kizárólag így orvosolható a jogszabálysértés.

Ezt követően a július 8-án és július 23-án is ülésező hódmezővásárhelyi közgyűlés dönthetett volna a törvényességi felhívásról, azaz a 30 napos határidőn belüli hatályon kívül helyezésről, azonban a képviselő-testület nem vette napirendre az ügyet.

Végezetül, Márki-Zay Péter polgármester a Facebook-videójában kifogásolta, hogy a hódmezővásárhelyi önkormányzat július 27-i határidő hosszabbítási kérelmét a kormányhivatal elutasította. A döntés oka egyszerű: a határidő hosszabbítás nem volt megalapozott, ugyanis a rendelet jogszabálysértő, ez pedig annak hatályon kívül helyezésével szüntethető meg. Minderre a törvényességi felhívásban biztosított 30 napos határidő elegendő.

Ismételten szeretném Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város vezetésének figyelmét felhívni arra, hogy a kormányhivatal végrehajtó szervként, részrehajlás nélkül, az irányadó jogszabályok keretein belül jár el, a jogsértő állapot mielőbbi megszüntetése érdekében. A törvényességi felügyeleti eljárás elsődleges célja a helyi önkormányzati működés jogszerűségének biztosítása. Ez pedig olyan prioritás kell, hogy legyen, amely véleményem szerint túlmutat a Márki-Zay Péter polgármester úr által elfogadott nyári szabadságolások miatti munka alól mentesítő indoklásán.

Dr. Juhász Tünde kormánymegbízott”

Előző sztori

Sok csapadékra számíthatunk továbbra is

Következő sztori

Tanévkezdésre készen állnak az okostankönyvek

Legutóbbi hasonló cikkek