Közélet

Fontos változások jönnek szeptembertől

Fontos változások jönnek  szeptembertől

2020. augusztus 31., hétfő
Fontos változások jönnek  szeptembertől

A rendelet szerint az országba belépő magyar állampolgárok egészségügyi vizsgálaton eshetnek át, amelyet tűrni kötelesek. Ha fertőzés gyanúját állapítják meg, akkor a hatóság jelöli ki a 14 napos karantén helyét, ha nem, akkor hatósági házi karanténban kell eltölteni a 14 napot. Ebben az esetben azonban a "karanténban elhelyezett személy kérelmére a karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság engedélyezheti a karanténban elhelyezett személy számára, hogy 5 napon belül, legalább 48 óra különbséggel, két alkalommal az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálaton – SARS-CoV-2 PCR teszt – vegyen részt". 

Ha a két teszt negatív lesz, akkor a karantén alól a hatóság felmentést ad.

Külföldiek számára kivételes esetben van lehetőség a belépésre, ezek közé tartozik: a bírósági tárgyalásokon való részvétel, üzleti tevékenység, egészségügyi ellátás igénybevétele, tanulmányi kötelezettség teljesítése, fuvarozási tevékenység, házasságkötés, keresztelő, temetés, hozzátartozó gondozása, ápolása, és kiemelt jelentőségű, nemzetközi vonatkozású sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényen történő részvétel. Ezenfelül méltányossági okokból az országos rendőrfőkapitány engedélyezheti a belépést.

A kormányrendelet a Magyar Közlönyben olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.