Közélet

Első királyunk ünnepére

Első királyunk ünnepére

2020. augusztus 20., csütörtök
Első királyunk ünnepére

Nagyboldogasszony napjának legendabéli szép története szerint akkor, augusztus felezőjén, 15-én ajánlotta első királyunk az országot Krisztus szülőanyja, Mária oltalmába. És azon a napon, amit Mária mennybevitelének emlékünnepeként tisztel a magyarság, István király búcsút mondott földi életének. De akkor miért huszadikán, és miért nem tizenötödikén emlékezünk rá? – hiszen a szentek emlékünnepe a haláluk napja, amikor megkezdik végtelen vándorlásukat időben, időtlenségben… Csakhogy nagy királyunk a kivételek egyike: az ő napja az lett, amikor fél évszázad múltán megnyitották nyughelyét, a sírboltot, hogy eleget tegyenek a szentté avatás eljárásrendjének.

A népi emlékezet töretlenül őrzi nevét, emelkedett-himnikus módon, sokszor pátosszal, hát persze. És olykor a kevésbé ünnepélyes legendairodalom megidézi a meg nem történtet is. Például a deszki monda Szent Jobb-magyarázatát; amely ha nem is igaz, de különös fantáziakép. „István király Babilonba utazott az édesanyjával, aki úgy tanálta, hogy a babiloni tornyot még maga az Isten sem dűtheti össze. Szent István ezön annyira mögbosszankodott, hogy az édösanyját pofonvágta. Utána mögröttent: maga vágatta le a kezit. Ez van mög még most is.” Igen, a Szent Jobb megvan, évezredes védjegy. Arra int: a nemzetprogram hiánya védtelenné tesz, ahogy megtörtént ez nemegyszer a nem mindig dicső évezredünk folytán.

1038. augusztus 15-e, a király végső földi napja – tán az utolsó pillanat volt, amiről elmondhattuk: egy olyan korszak zárult le, amely során a magyarság sosem került alávetettségbe. István egyetlen hadi kudarcát se őrzi a történetírás. Vesztett csatája soha sem volt. „A magyar nemzetnek nagy szerencséje – írta Hóman Bálint –, hogy történeti életének sok nehéz korszakát élte át az eszmék és irányzatok útvesztőjében biztosan eligazodó államférfiak, a közösség érdekeit ösztönösen felismerő uralkodó egyéniségek alatt. Közülük a legnagyobbal a történeti magyar sors döntő fordulatának válságos óráiban találkozott. Ez a hős Szent István.”

A magyarok első királya historikus valóság, élő eszmény kifejezője. Sok éve írtam le, időszerű: „Magyarország lakóinak száma már tízmillió alá esett. De Szent István országát még mindig az a többség lakja, amelynek a szent szent, a haza szeretnivaló, a hagyományok védendők, a nyelvkincs gyarapítandó. És a nemzet megmentendő. Az ünnepek pedig mindenkit ünnepre hívók. Most éppen Szent István napjára.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.