Közélet

Dorozsma egykori plébánosát e héten kísérték utolsó útjára

Dorozsma egykori plébánosát e héten kísérték utolsó útjára

2020. augusztus 16., vasárnap
Dorozsma egykori plébánosát e héten kísérték utolsó útjára

Két év híján egy évszázadot megélt a legendás pap, dr. Brusznyai József.

1950, Kistarcsa, az ÁVH internálótábora. Póriasabban: börtöne; ez a szó fejezi ki legpontosabban a lényeget a helyről, ahol az emberi jogok megszűnnek, elvesznek. Az ott raboskodottak emlékfoszlányaiból épül annak a korszaknak a könyörtelenségrajza. Az egyik cella „lakója” volt Brusznyai József. Ötvenheted magával zsuppolták be oda, a húsz főre tervezett helyiségbe. Valamennyi rabtársa pap volt. Emlékei közül előjön a kép: a cella falán tábla, rajta „Az őrizetesek jogai és kötelességei”. Három joguk volt, meséli az emlékező: kaphattak tisztasági csomagot, végszükségben kérhettek orvosi segítséget, a harmadik jog pedig, hogy bármikor jelentkezhettek önként föltáró, beismerő vallomásra. Az ötvenhét pap cellatársból soha, senki nem élt ezzel a kivételes „jogával”. Senki nem vallott.

Mielőtt a kistarcsai börtönbe vezetett volna az útja, megjárta a hírhedett Andrássy út 60-at. A cellában nappal csak állhatott, éjszaka a deszkapriccsen feküdhetett, szigorúan hanyatt, karjait kiegyenesítve, a törzse mellett tartva. Hogy miért kellett vigyázzállásban feküdni? Hát persze: a rab így nem tudja a kezével eltakarni a szemét, a kétszázas villanykörte fénye pedig átüt a szemhéjon, az alvás csak kísérlet marad, pihenést a tudatkiesés kósza pillanatai hoznak. Magánzárkájában a legnyomasztóbb az volt, amikor napokig a püspöke és saját maga hangját hallotta vissza a cella hangszórójából. Egy találkozásunkkor készült riportban erről ezt mondta: „A legsunyibb megfélemlítési mód az első időből, a vallatás, a »tényfeltárás« idejéből: éjjel-nappal szólt a rádió. Szabályos helyszíni közvetítés volt az Aulából, a püspöki hivatalból. A titkos lehallgató fölvétele. Még saját hangomat is visszahallhattam. Hátborzongató cinizmus!” Az orvul készült felvételeknek köszönhetően az ávósoknak nem volt nehéz dolguk, amikor a legendás főpásztor, dr. Péteri József ellen kezdtek nyomozni. Mi sem természetesebb, hogy hűséges munkatársát, a bécsi egyetem hittudományi karán doktorált Brusznyai Józsefet is azonnal letartóztatták. A legkülönfélébb kínzásokat alkalmazva sem tudták végleg megtörni, senkire semmi terhelőt nem vallott. Okosabb volt vallatóinál. Hát persze, legendásan kicsiszolt, művelt ember volt. Erős lélekkel. Meg erős fizikummal: még a kilencvenedik évében is maga aprította föl télire a tüzelőt a kállói otthonában. És még akkor is biciklijén járta a környező falvakat, templomokat.

Életútja főbb állomásai: 1945-ben történt pappá szentelése után az első megbízatása Csongrádhoz kötötte, ahol hitoktató volt. Később szemináriumi prefektus és dogmatikatanár lett. Majd következett a rabság három éve… 1953-ban szabadult. Papi hivatását jó ideig nem művelhette. Zokszó nélkül tette a dolgát: székesegyházi kántor lett. Nagy nehezen visszatérhetett a papi pályára, több helyen szolgált, szentszéki bíró lett. Aztán 1965-től hetedfél termékeny évet töltött Kiskundorozsmán. Nagy népszerűség övezte. Az ottani hívek évtizedekig számon tartották plébánosukat. Többen, akik még tehették, utolsó útjára is elkísérték. Dr. Brusznyai József temetése e hét csütörtökén volt Kállón.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.