/

Bálint Sándor boldoggá avatásáért mutattak be misét Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szeged-Alsóvárosi Ferences Plébánia Havas Boldogasszony-templomában augusztus elsején, Bálint Sándor néprajztudós földi születésnapján a templom búcsújához is kapcsolódva mutatott be szentmisét Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi megyéspüspök – számolt be a Magyar Kurír.

Augusztus elseje és másodika az alsóvárosi ferences közösségnek kettős ünnep: ekkor ünneplik a Havas Boldogasszony- és a Porciunkula-búcsút is. A ferences közösség kétnapos ünnepet tart: szentmiséket mutatnak be a rózsafüzér-társulatért, papi és szerzetesi hivatásokért, édesapai és édesanyai hivatásokért, családokért, betegekért, idősekért, orvosokért, ápolókért. Görögkatolikus liturgiát is tartanak; zsolozsma, keresztút, rózsafüzér, szentségimádás és gyónási lehetőség is várja a híveket.

Az első nap nyitó szentmiséjét Bálint Sándor boldoggá avatásáért mutatták be, melyen a nyugalmazott megyéspüspök mellett Serfőző Levente kateketikai és ifjúsági referens, szemináriumi prefektus; Németh Norbert, a Pápai Magyar Intézet rektora (ő nyújtotta át májusban a boldoggáavatási eljárás positióját); Horváth János, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye lelkipásztora és Köllő Sándor szegedi egyetemi lelkész koncelebrált.

Bálint Sándor Szegeden született 1904. augusztus 1-jén, Vasas Szent Péter napján. Egész életében több szállal kötődött az alsóvárosi ferences templomhoz: kisgyermekként itt keresztelték, később itt kötött házasságot Sárával, ide járt szentmisére, itt imádkozott minden életszakaszában, a meghurcolások, a visszautasítottság és az örömök idején is (ennek emlékét egy tábla őrzi a mellékkápolnában), és ebben a templomban ravatalozták fel 1980-ban. A néprajztudós professzor egyik mellszobra a templom kertjében található.

A szentmise főcelebránsa, Gyulay Endre személyesen ismerte Bálint Sándort.

További részletek ITT olvashatók.

(Kiemelt kép: Merényi Zita)

Előző sztori

Tovább növelik a betegbiztonságot a Klinikai Központban

Következő sztori

Látta már belülről a Szent István téri víztornyot?

Legutóbbi hasonló cikkek