Illegális bevándorlás

Afgán embercsempész ellen indult eljárás Szegeden

Afgán embercsempész ellen indult eljárás Szegeden

2020. augusztus 27., csütörtök
Afgán embercsempész ellen indult eljárás Szegeden

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsított megbízta társát, hogy a mások által korábban a szerb-magyar határon illegálisan átvezetett, öt afgánt vegyen fel a járművébe egy Mélykút közelében található buszmegállóban. A férfi a megbízásnak megfelelően június 13-án, a hajnali órákban megjelent az előírt helyen. Előre egyeztetett fényjelzése alapján felismerték őt a migránsok, akiket beültetett a kocsijába, majd velük Ausztria felé indult. A járművet azonban a rendőrség járőrei Domaszék környékén ellenőrzés alá vonták, majd a sofőrrel szemben büntetőeljárást indítottak, melynek során az ügyészség indítványára a bíróság elrendelte a férfi letartóztatását.

A nyomozás során a rendőrség munkatársai egy magyarországi tartózkodási hellyel rendelkező afgán állampolgárban azonosították az embercsempész megbízóját. Őt augusztus 25-én elfogták, előállították, gyanúsítottként hallgatták ki és őrizetbe vették.

Az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt folyamatban lévő eljárásban a járási ügyészség indítványt tett a most elfogott férfi letartóztatására is, a szökés-elrejtőzés veszélye valamint a büntetőeljárás meghiúsításának veszélye okán.

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája a tegnapi napon megtartott ülésen az ügyészi indítvánnyal egyezően, egy hónap időtartamra elrendelte a gyanúsított letartóztatását. A végzés az ellene bejelentett védelmi fellebbezés folytán nem vált véglegessé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.