Közélet

A falusi csok átrendezte a lakáspiacot

A falusi csok átrendezte a lakáspiacot

2020. augusztus 3., hétfő
A falusi csok átrendezte a lakáspiacot
Ugyan hat év után tavaly már csökkent a lakáspiaci adásvételek száma, a községek részesedése a forgalomból érdemben nőtt, nem kis részben a falusi családi otthonteremtési kedvezménynek (csok) köszönhetően - írja a hétfői Magyar Nemzet.

A napilap ismerteti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss kiadványának adatait, amelyek szerint bár a korábbi években az is előfordult, hogy minden harmadik használt lakás Budapesten cserélt gazdát, 2019-ben a főváros részesedése alig érte el a húsz százalékot. A fővárosihoz hasonlóan alakult a megyeszékhelyek súlya, míg a kisebb települések aránya magasabbra, hatvan százalékra nőtt. Az összegzés szerint a lakáseladások számának tényleges emelkedéséről csak a községek esetében lehet beszélni, amely növekedés a falusi csok hatásának tulajdonítható.

A 2486 preferált kistelepülésen elérhető támogatás 2019. júliusi bevezetése utáni fél évben mintegy 19 ezer lakást adtak el a vonatkozó rendelet által kijelölt körbe tartozó településeken,ami 12 százalékkal haladta meg a megelőző év azonos időszakában történt értékesítéseket.Eközben minden más településkategóriát nézve az eladások csökkenése volt jellemző tavaly.

Az idei első negyedévben a szóban forgó helységekben további csaknem ötezer lakás cserélt gazdát, így a rendelet kihirdetése utáni kilenc hónapban az eladott lakások száma meghaladta a 24 ezret. Ez nem azt jelenti, hogy minden adásvétel a falusi csokkal zajlott.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának összegzése szerint idén májusig mintegy tízezer család igényelte a falusi csokot.

A KSH számai azt mutatják, hogy 2019 harmadik negyedévében az érintett településeken átmeneti, 12 százalékos drágulást idézett elő a vonatkozó szabályozás megjelenése. Az árak emelkedése ezután fokozatosan mérséklődött, és 2020 első negyedévében már visszatért a többi községre jellemző irányhoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.