Egyetem

Újabb nemzetközi listán hasít a Szegedi Tudományegyetem

Újabb nemzetközi listán hasít a Szegedi Tudományegyetem

2020. július 2., csütörtök
Újabb nemzetközi listán hasít a Szegedi Tudományegyetem

Nyilvánosságra hozta legújabb szakterületi listáit az Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsort publikáló ShanghaiRanking. Idén a fizika és a klinikai orvoslás szakterületi listákra került fel a Szegedi Tudományegyetem.

A ShanghaiRanking minden évben közzéteszi a világ legjobb egyetemeinek rangsorát az egyes szakterületek szerint. A lista elkészítéséhez több mint 4000 felsőoktatási intézmény tudományos munkáját vizsgálták meg a szakértők, ezek közül pedig több mint 1800-at rangsoroltak. A június 29-én közzétett GRAS (Global Rankings of Academic Subjects) rangsor két szakterületi listájára is felkerült a Szegedi Tudományegyetem. A fizika területén az intézmény évek óta szerepel, idén ismét a 401-500. helyezést érte el, ezzel az SZTE fizika képzése Magyarországon a harmadik legjobbnak számít. A klinikai orvoslás rangsorára is felkerült az egyetem az idei évben. A 401-500. hellyel az SZTE (holtversenyben a PTE-vel) a második legjobb intézmény ezen a területen Magyarországon. A ShanghaiRanking 2020-as szakterületi rangsora 54 területet vizsgált meg az élettudományok, a természettudományok, a műszaki tudományok, az orvostudományok és a társadalomtudományok kategóriáiban. A ShanghaiRanking szakterületi rangsora a Web of Science publikációs adatbázisra támaszkodik. A rangsor felállításánál figyelembe veszik az egyes szakterületek legidézettebb (Q1-es) folyóirataiban megjelent tudományos cikkek számát, az idézettséget, a külföldi társszerzőkkel közösen kiadott publikációk arányát, valamint a legnagyobb presztízsű folyóiratokban és konferenciákon bemutatott tudományos közleményeket. Ezeken túl számításba veszik a jelentős díjakkal elismert oktatók, kutatók számát is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.