Közélet

Újabb hírhamisítási botrányba futhatott bele az MSZP

Újabb hírhamisítási botrányba futhatott bele az MSZP

2020. július 4., szombat
Újabb hírhamisítási botrányba futhatott bele az MSZP

Egyre több jel mutat arra, hogy az MSZP pártközpontjából irányított Hírklikk.hu hamis híreket jelentetett meg, ismét a járványhelyzettel összefüggésben. Ezúttal egy Németh Károly nevű férfi állt elő azzal a mesével, hogy az általa képviselt cég importál Kínából egy olyan, koronavírustesztek elvégzésére alkalmas gépet, amely a piacon kapható eszközökhöz képest feltűnően olcsó és kiemelkedően hatékony, ám a kormányzat nem élt a lehetőséggel, mert nem tudott volna „saját zsebre is dolgozni”. Németh Károly az interjúban több olyan szakembert is megnevezett, akikkel a berendezésről tárgyalt, például Merkely Bélát, Müller Cecíliát, Jakab Ferencet és Szlávik Jánost. Eddig az érintettek tagadták a Magyar Nemzetnek, hogy valaha is találkoztak volna Németh-tel. Az MSZP ismét politikai haszonszerzésre használj a koronavírust - írja a lap.

– A Kínából érkezett egészségügyi szállítmányok magyarországi landolásukat követően először vámraktárba kerültek, ezt követően pedig azonnal betárolásra kerültek az

Állami Egészségügyi Ellátó Központ

raktárában – válaszolta a Magyar Nemzetnek az Információs- és Technológiai Minisztérium. A lap azért volt kíváncsi az egészségügyi szállítmányok sorsára, mert nemrég

az MSZP pártközpontjából

vezérelt Hírklikk.hu-n megjelent interjúban egy Németh Károly nevű férfi azt állította: „négy olyan szállítmány volt, amit nagy csinnadrattával bemutattak a magyar népnek, de egyáltalán nem pakolták ki”, a szállítmányok „továbbmentek”.

Valószínűleg nem ez az egyetlen információ, amely nem fedi a valóságotNémeth Károly állításai közül.

Mint ismert, a Hírklikk.hu-ra pénteken reggel kikerült egy interjú, amelyben Németh azt állítja, hogy ő a Norcros Hungary Kft. tanácsadója és számos szakembert, valamint a kormányzatot is megkereste azzal, hogy megbízója új típusú, a koronavírus kimutatására alkalmas eszközöket importálna Kínából.

Ezek olcsóbbak és hatékonyabbak a jelenlegi eszközöknél. Többek között azt állította a gépről, amelynek sem a gyártóját, sem a típusát nem nevezte meg, hogy

  • a berendezés nyolcezer euróba kerül, egy tesztcsík tizenegy euró;
  • „Svájc, vagy Spanyolország, illetve az Egyesült Államok közkórházai tíz-, százezer számra rendelik a műszert”;
  • „nem egészen tíz perc alatt kézbe adjuk az eredményt. Mi azt is képesek vagyunk kimutatni, ha valaki korábban már átesett a vírusfertőzésen – ezt a ma forgalomban lévő masinák nem tudják”;
  • „Kínában készül, de a konstrukció német. Ezt a masinát az AIDS felismerésére fejlesztették, de amikor jött a Covid–19, akkor átkalibrálták a műszert.”

A Magyar Nemzet kérdéseket küldött Jakab Ferenc professzornak, a Pécsi Tudományegyetem virológus szakértőjének, hogy véleménye szerint létezik-e egyáltalán ilyen gép a piacon. Németh Károly azon állításáról is megkérdezték, amely szerint a „tanácsadó” beszélt vele a gépről. Németh egyébként azt állította, hogy a cége által forgalmazott eszközről beszámolt Müller Cecíliának, Merkely Béla professzornak, és „Szlávik doktornak”. A tanácsadó szerint azonban nem lett semmi az üzletből, mert túl olcsóak voltak az általuk forgalmazott gépek. – Megveszik majd a 16 milliós kínai gépet, azon lehet saját zsebre is dolgozni – mondta Németh Károly. A lap Jakab Ferencnek, Merkely Bélának és Szlávik Jánosnak is kérdéseket küldött, de cikkünk megjelenéséig nem voltak elérhetőek.

Mint azt a Magyar Nemzet kiderítette

, Németh Károly történetével több probléma is van, az ügy az MSZP szakmányban végzett álhírgyártásának újabb állomása lehet. Korábban a párt által terjesztett propagandavideóról derült ki, hogy az ott mentőként bemutatott Németh Athina még csak nem is egészségügyi szakdolgozó, állításai pedig nem állták ki a valóság próbáját. Az MSZP ekkor már hetek óta emberek állítólagos halálából próbált politikai hasznot húzni a koronavírus-járványt és a pandémia nyomán keletkező félelmet kihasználva. A Norcros Hungary Kft.-t idén május 11-én alapították, ami azért is furcsa, mert az interjúban a Németh Károly által említett miniszterelnöki maszkátvétel időpontja március 24-e.

Eddig valamennyi érintett cáfolta, hogy bármiféle kapcsolatfelvétel lett volna Németh Károly és a nevezett személyek között. Sem Kásler Miklós miniszter, sem Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár nem kapott írásos megkeresést az említett cégtől és Németh Károlytól sem.

Az

Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet

ügymenetkövető rendszerében és a levelezéseiben sincs nyoma a kft.-nek. Müller Cecília országos tiszti főorvos nem dicsérte senkinek a műszert, így a cikkben nyilatkozó Németh Károlynak sem, és nem is látta a berendezést.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.