Közélet

Szigorodik a határellenőrzés Magyarországon

Szigorodik a határellenőrzés Magyarországon

2020. július 12., vasárnap
Szigorodik a határellenőrzés Magyarországon

Az Operatív Törzs javaslatára szerdától szigorítja a határellenőrzést a kormány – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap délelőtt Budapesten. Vörös, sárga és zöld kategóriába sorolják az államokat.

Ha a fertőzöttség mértéke súlyos, az az ország piros jelzést kap, ha enyhébb, akkor sárgát, a legjobb kategória ebből a szempontból értelemszerűen a zöld jelzés.

Az EU-tagállamok közül sárga kategóriába kerültBulgária, Portugália,RomániaésSvédország,továbbá azEgyesült KirályságésKínais.Vörös kategóriába került EurópábólAlbánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Montenegró és Ukrajnais. Aki ezekből az országokból érkezik,karanténba kerül, és csak az első negatív teszt után hagyhatja el a karantént, de szükséges még egy második teszt is.Horvátország egyelőre a zöld kategóriában van, aki innen érkezik, aztszúrópróbaszerűenellenőrzik.

Különválnak a szabályok magyar állampolgárok, magyar állampolgárok hozzátartozói, illetve külföldi állampolgárok esetében.

Az érintett országok besorolását a tiszti főorvos teszi közzé, a kormány minden héten szerdán felülvizsgálja. A rendelkezés szerdától lép életbe.

Az is elhangzott, hogy

augusztus 1-től, amennyiben valaki sárga vagy vörös kategóriájú országból érkezik haza, a tesztelés költségét saját magának kell állnia, ha nem akar kéthetes karanténba vonulni.
A kormány folyamatosan követi a fertőzöttségi adatokat és aggasztó jeleket látunk a környező országokban – mondta Gulyás Gergely. Hozzátette: Magyarországon az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken.
Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország a járvány szempontjából. Meg kell védenünk a biztonságunkat, nehogy behurcolják külföldről a vírust
– mondta a miniszter, aki hangsúlyozta:az ország határain belül egyéb korlátozó intézkedések meghozatalára egyelőre nincs szükség.

(M1, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.