Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Hírzóna

Száznál több tornaterem épül országszerte

/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Összesen 108 új iskolai tornaterem-, illetve tornacsarnok-építési beruházás van folyamatban az országban. A százkilencedik, egy könnyűszerkezetes, ezer négyzetméteres, XI. kerületi létesítmény építésének megkezdéséről Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár és Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője tartott sajtótájékoztatót. Elhangzott továbbá, hogy a tanuszoda-fejlesztési program is folytatódik.

Maruzsa Zoltán közölte, az intézmény egyik szabadtéri sportpályájának lefedésével októberre megvalósuló beruházás által nem csupán az Újbudai Ádám Jenő Általános Iskola ötszáz tanulójának lesz biztosított a mindennapos testnevelés lebonyolítása, hanem a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium tanulói is itt sportolhatnak mindaddig, amíg elkészül a most épülő, kétszintes tornacsarnok az ő iskolájukban. Összességében így közel kétezer diák tudja majd használni a létesítményt.

– A koronavírus-járvány ellenére sem álltak le a korábban elindított fejlesztések, így a mindennapos testnevelés infrastruktúráját segítő létesítmények kivitelezése is zajlik – fogalmazott a köznevelési államtitkár. Hozzáfűzte: a mindennapos testnevelést a kormány 2010 óta a szívügyének tekinti, a rendszeres mozgás jelentősen segíti a fiatalok tanulmányi teljesítményét is.

– Korábban három ütemben összesen 89 új tornaterem építéséről döntött a kabinet, ezek közül 24-et már átadtak, 23 létesítmény esetében pedig a kivitelezés vagy a közbeszerzés zajlik – jegyezte meg, hozzátéve: legutóbb júniusban jelöltek ki új helyszíneket, szám szerint negyvenkettőt. Ezenfelül 19 komplex, tornatermet is tartalmazó iskolai beruházás is folyamatban van az országban.

Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: egy fontos beruházás valósulhat meg, ami alapvetően a gyermekekről szól. – Szükség van korszerű iskolákra, kiváló pedagógusokra és olyan létesítményekre, tornacsarnokokra, ahol a gyermekek megfelelő körülmények között sportolhatnak – hangsúlyozta. A KDNP parlamenti frakcióvezetője rámutatott: a testmozgás által a gyermekek kiválóan fel tudnak készülni arra, hogy az élet későbbi nehézségei során is helytálljanak. Simicskó István köszönetet mondott a kormánynak, amiért Újbuda részt vehet a tornaterem-építési programban, és az egyéb iskolafejlesztések során is számon tartják a városrészt.

Bognár Sándor, az iskola igazgatója szintén köszönetet mondott a beruházásért, majd elmondta: nagyon fontos, hogy milyen körülmények között tudják a testnevelésórákat megszervezni, amelyeken a gyermekekkel meg tudják szerettetni a mozgást. Kitért arra is, hogy felmérések szerint az általános iskolás gyerekek alapvetően iskolai időben és szervezett keretek között mozognak.

A Magyar Nemzet kérdésére Maruzsa Zoltán megerősítette: a közoktatási infrastruktúra-fejlesztési projekt része a tanuszoda-fejlesztési program is, melynek részeként jelenleg 51 helyszín van kijelölve ilyen létesítmény megépítésére, a kormány pedig a napokban további helyszínekről dönt majd. – Jó ütemben halad a gazdagréti tanuszoda építése is, amely jövő évtől egy 25 és egy 15 méteres medencével három általános iskola igényeit fogja majd kiszolgálni, és reményeim szerint a versenysport számára is utánpótlásbázist fog biztosítani – egészítette ki a választ Simicskó István.

A főváros balliberális vezetése negligálja a jobboldali irányítású kerületeket a különböző fejlesztések, például az útépítések és -felújítások tekintetében. Mennyire érvényesül ebben a programban a politikai hovatartozás, meg tudja-e mondani, hogy milyen arányban részesülnek a beruházásokból a kormánypárti és az ellenzéki települések? – tettük fel a kérdést.

A közoktatási államtitkár úgy válaszolt: amint eddig, úgy a júniusban meghirdetett 42 település esetében is az volt az egyetlen szempont, hogy hol hiányoznak az infrastrukturális feltételek a mindennapos testneveléshez. Hozzátette: a döntésnél nem vizsgálták a politikai hovatartozást, ezért nem tudja megmondani, hogy a nyertesek hány százaléka ellenzéki és hány kormánypárti.

Tovább olvasom

Baleset

Balesetet szenvedett a magyar honvédelmi miniszter

/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az M7-esen reggel történt hármas karambol során.

Tovább olvasom

Hírzóna

Kampány indult az élelmiszerpazarlás csökkentésére

/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Élj maradéktalanul! elnevezéssel.

Tovább olvasom

Hírzóna

Bálint Sándor boldoggá avatásáért mutattak be misét Szegeden

/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

A szentmise főcelebránsa, Gyulay Endre személyesen ismerte Bálint Sándort.

Tovább olvasom

Aktuál