Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Hírzóna

Pályaelhagyó pedagógusok főznek pálinkát Szentesen

/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Ma már csak a legsikeresebb termékük nevében emlékeznek tanári múltjukra a hazai pálinkapiac legújabb üstökösei, akiket volt diákjaik is segítenek a sikeres üzleti vállalkozásban – írja a Magyar Nemzet.

Hobbiból indult, egy esős délután kipattant ötletként az Alföld legújabb, helyi mezőgazdasági termékeket feldolgozó vállalkozása. A SzebKo Pálinkaház tulajdonosai tizenkilencre húztak lapot, amikor úgy döntöttek, eredeti hivatásukat egy időre jegelve valami teljesen új dologba fognak. Mertek váltani, mertek vállalkozni a semmiből, bizonyítva azt, hogy az akarat, az elszántság, a tanulás, az elhivatottság eredményre vezethet.

Kocsis Istvánt, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium testnevelő tanárát hat éve meghívta egy végzős osztály, kísérje el őket háromnapos, ballagást követő kirándulásukra. Az idő nem kedvezett a szabadtéri programoknak, a beszélgetések, társasjátékok közben előkerült egy-két üveg pálinka is. A frissen érettségizett diákok osztályfőnöke, a magyar irodalmat tanító Szebeni Zoltán (képünkön balra) és a testnevelő tanár ekkor jöttek rá, hogy mindketten, a szentesi hagyományokhoz híven, saját gyümölcsös kerttel is rendelkeznek, s a termésből – szigorúan háztáji, kisüsti alapon – hobbiból megpróbálkoztak már a pálinkafőzéssel is.

A kulturált alkoholfogyasztás jegyében elemezni és kritizálni kezdték az általuk ismert párlatokat, aminek a végén arra jutottak: legjobb, ha saját receptjük és ízviláguk szerint próbálkoznak meg pálinkát főzni. A két tanár annyit beszélt erről, hogy tervüket meghallotta egy környékbeli befektető is, akinek ráadásul 15 hektáros almáskertje és ugyanekkora barackosa volt Szentes közelében, így adott volt a nyersanyag is. Összeült a két tanárral, s közölte velük, annyira tetszik a lelkesedésük, annyira jók a terveik, elképzeléseik, hogy hajlandó lenne tőkével beszállni az üzletbe, ha indítanának egy vállalkozást. A két tanár tanulni kezdett, hogy tudományos alapot is adjanak elképzeléseiknek, és meggyőzték a családjukat, hogy ők is higgyenek ebben.

További részletek ITT olvashatók.

Tovább olvasom

Baleset

Balesetet szenvedett a magyar honvédelmi miniszter

/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az M7-esen reggel történt hármas karambol során.

Tovább olvasom

Hírzóna

Kampány indult az élelmiszerpazarlás csökkentésére

/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Élj maradéktalanul! elnevezéssel.

Tovább olvasom

Hírzóna

Bálint Sándor boldoggá avatásáért mutattak be misét Szegeden

/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

A szentmise főcelebránsa, Gyulay Endre személyesen ismerte Bálint Sándort.

Tovább olvasom

Aktuál