/

Padlószőnyeg ragasztó, a saját kezű munkák csodafegyvere

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha egy kis ráncfelvarrás kell a lakásnak, akkor remek ötlet egy új padlószőnyeg. Iparost hívni viszont költséges. Jó hír, hogy a padlószőnyeg ragasztó segítségével könnyen lerakhatjuk mi is. Mutatjuk, hogy kezdj hozzá.

Sokszor gond, hogy szeretnénk otthonunkat átvarázsolni, barátságosabbá és igényesebbé tenni, de nincs pénz teljes felújításra. A festés remek első lépés, de ha igazán változtatni akarunk egy szoba érzetén, akkor a padlóval is kezdeni kell valamit. Laminált padlót lerakni nagyobb kihívás, de egy igényes PVC padló, vagy új padlószőnyeg lerakása gyerekjáték még azoknak is, akik nem jártasak az ilyen munkában. Sokféle padlószőnyeg ragasztó lehet a segítségünkre, minden igényre és problémára van megoldás, nézzük, miket kell szem előtt tartani!

Burkolóanyag választása

Az első lépés eldönteni, hogy egy meleg, szőnyeges felületet szeretnénk, vagy egy könnyebben tisztítható PVC padlóburkoló lenne az ideális. Sokan idegenkednek a PVC padlóktól, pedig már rendkívül igényes, barátságos felületet adó, modern PVC padlók is vannak szinte bármilyen mintával.

Akár padlószőnyeg, akár PVC padló mellett döntünk, alaposan gondoljuk át a bútorok színét, karakterét, és azt is, hogy a fallal hogyan fog majd harmonizálni a padló színe és mintája. Csináljunk egy rövid listát a szóba jöhető burkolókról és tájékozódjunk, hogy milyen méretben elérhetőek. Az az ideális, ha nem kell illeszteni a burkolóanyagot, mert akkor nincs hibalehetőség és szép, egységes felületet kapunk. Ha az esetleg nem megoldható, akkor gondoljuk át, hogyan lehet a legkevésbé szem előtti részen illeszteni.

Rögzítési módok

Régen folyékony ragasztókkal dolgoztak a burkolók. Jó minőségű, vizesbázisú folyékony ragasztókat még mindig találunk a parketta kiegészítők közt felsorolva, de ennél sokkal egyszerűbb, tisztább és gyorsabb megoldás a padlószőnyeg ragasztó használata. Ez egy olyan kétoldalas ragasztószalag, ami többféle szélességben és erősségben elérhető. A segítségével az igénybevételtől függően tartósan vagy ideiglenesen is tudjuk rögzíteni a padlószőnyeget.

Ha a teljes szobát burkoljuk a szőnyeggel vagy PVC padlóval, akkor érdemes a szupererős változatot választani, de arra is van lehetőség, hogy egy futószőnyeget rögzítsünk a csúszós folyosón. Ebben az esetben válasszuk azt a verziót, amit szükség esetén nyomtalanul el lehet tűntetni a szőnyeg felszedése után.

A siker titka

A padlószőnyeg ragasztók rendkívül erősek és megbízhatóak, de nekünk is részünk van a sikeres és tartós rögzítésben. Egy alapos és körültekintő előkészítés nélkül ugyanis hiába remek a ragasztó, a szőnyeg el fog mozdulni. Ügyeljünk hát arra, hogy a lehető legegyenletesebb felületre rakjuk le a szőnyeget. Alaposan portalanítsuk és zsírmentesítsük a felületet, hogy a kötőanyag megfelelően tudjon tapadni a felületre.

Előző sztori

A parkolás Ferihegyen sosem volt egyszerűbb

Következő sztori

A sikeres nemzetpolitika letéteményesei a fiatalok