/

Orbán Viktor: Európa nem saját problémáit, hanem másokét akarja megoldani

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mi Közép-Európából arra kérhetjük a Nyugatot: ne mondja meg, hogyan kellene élnünk az életünket – mondta szerdán Orbán Viktor miniszterelnök az Európa cenzúrázatlanul című webkonferencián, amelyen Aleksandar Vučić szerb elnök, Janez Janša szlovén miniszterelnök és François-Xavier Bellamy, a francia republikánusok európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője is felszólalt.

Orbán Viktor: Válságok állították kihívás elé Európát

Orbán Viktor miniszterelnök megköszönte a szerb elnöknek és a szlovén miniszterelnöknek a részvételt, szerinte ma „szabadságharcosok különleges klubja” jött össze. Orbán Viktor kezdetben beszélt az EU-n kívül, illetve azon belül is átalakuló erőviszonyokról.

– Ma újra Németországtól várják, hogy megmentse az integrációt

– mondta, arra is felhívva a figyelmet: sajnálja, hogy Angela Merkel hamarosan leköszön a német kancellári posztról. A Fidesz-elnök szerint a britek távozása a nemzetek Európája koncepciója szempontjából igazán káros.

Kiemelte, az elmúlt években három válság is sújtotta a kontinenst: a gazdasági krízis, a migráció, majd a koronavírus állította kihívás elé Európát. – Azt láttuk, hogy a kontinens nyugati és keleti fele mindhárom esetben eltérő választ adott – húzta alá Orbán Viktor, azt kérdezve: mit is lehet tenni, ha Európán belül is mélyek a törésvonalak? Megoldásképp szolidaritást, és egymás megértését szorgalmazta.

– Mi Közép-Európából arra kérhetjük a Nyugatot: ne mondja meg, hogyan kellene élnünk az életünket

– a miniszterelnök szerint ugyanez igaz nemzetközi kontextusban is, Európa ma, a saját, belső problémák megoldása helyett mások, például az Egyesült Államok politikájával van elfoglalva, ez pedig tovább csökkenti a befolyását a nemzetközi porondon.

Orbán Viktor stratégiai irányváltást sürgetett, szerinte nem emberi jogi vagy gender szempontból kellene a bajnok szerepre törekednie Európának. – Taktika helyett stratégiára, reaktív fellépés helyett aktiv szerepe van szükség – mondta, majd az európai gazdasági együttműködés, a versenyképesség erősítését nevezte meg igazán fontos feladatként.

– Mindig visszafelé fog elsülni, ha különböző kultúrákat ugyanabba a politikai irányba akarunk tolni

– közölte A miniszterelnök, aki szerint nem utolsó sorban az a kérdés vár most megválaszolásra, hogy ki teremti meg Európában az emlegetett stratégiákat. A Fidesz európai pártcsaládjának üzenve úgy fejezte be a beszédét: „Remélem, hogy az Európai Néppártnak jut majd ez a szerep!”

(MN)

Előző sztori

Már keményen edz a MOL-Pick Szeged csapatkapitánya

Következő sztori

Továbbra is lecsengőben a járvány, de a készültséget fenn kell tartani