Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Orbán: Nekünk magyar gyerekek kellenek, nem migránsok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

– A siker kulcsa bennünk van. A járvány első hullámával szemben győzelmet arattunk, és azt kell most megérteni, hogy ez egy szakaszgyőzelem. Nem a háborút nyertük meg, hanem csak egy csatát. Nincs vakcina, tehát nem tudjuk magunkat beoltatni annak érdekében, hogy ne kapjuk el a fertőzést – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában.

– Azt szeretném kérni a magyaroktól, hogy már itt a nyár, az ember úgy érzi, hogy kitört a szabadság, és ez részben így is van, de csak részben. Az óvatosságot mindenképpen őrizzük meg. A kormány pedig figyeljen, ne nyaralgasson, hanem figyeljen – hangsúlyozta a kormányfő. – Szerintem jó néhány hétig itt kell lennünk a hivatalban, és arra kell törekednünk, hogy a migráció felerősödése ne veszélyeztesse a magyar egészségügyi helyzetet.

Az operatív törzs legújabb döntését ismertetve kijelentette: a környező országokban növekvő fertőzésszám miatt vissza kell térnünk a korábbi rendhez, amelyben korridorokon keresztül lehetett közlekedni a külföldieknek.

– Eddig azt gondolta az ember, hogy a migráció a közbiztonsági helyzetet rontja csak le. De most ha ön megnézi a növekvő számokat, akkor azt látja, hogy

a hagyományos migránsútvonalak mentén fekvő országokban nő a fertőzések száma, tehát most a határvédelem egyben egészségügyi védelem is.

Hozzátette: meg is erősítettük a határvédelmet, az embercsempészek aktivitása váratlanul megnőtt, tehát növekvő számokkal küzdünk. Több mint negyven százalékkal megnőtt az illegális határátlépési kísérletek száma. Tehát szükség van a rendőreinkre, szükség van a katonáinkra. Nem helyes dolog, de amikor a határt kell védeni, akkor pedig különösen fontos, hogy ott legyünk a rendőreink és a határőreink mellett, emelte ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök elmondta, legutóbb a tranzitzónát kritizáló döntés érkezett Brüsszelből, sokat gondolkodtak, hogy betartsák-e, mert azt nem tartják fogvatartásnak. Ezért magyaros megoldást választottak, bezárták a tranzitzónákat, és a nagykövetségeken kell beadni a kérelmet. Így elbírálás után lehet bejönni, de nem kecsegtet nagy reményekkel ez ügyben senkit. Ez tulajdonképpen szigorítást jelent.

A kormányfő szólt arról is, hogy Bécsben zavargások voltak, Németországban pedig bandaháborúk zajlottak,

ezért ha azt akarjuk, hogy Magyarország biztonságos hely legyen, keményen fel kell lépni a migráció ellen,

ebben az emberek felhatalmazásával is rendelkeznek. A kormányfő hozzátette: emiatt nem érzi magát rosszul, hogy vitatkoznia kell az unióval.

Sok szempontot kell a brüsszeli bürokratáknak egyeztetnie. Hazánk nyitott a déli országok megsegítésére, de nem leszünk balekok. A következő hetekben késhegyre menő viták lesznek az európai gazdasági újraindítás ügyében, de Orbán Viktor nyugodt, mert ma elfogadják a magyar költségvetést és a járványkezelésre, a gazdaság újraindítására létrehozott alapok jól fel vannak töltve. A következő 6-12 hónap fontos eszköze a költségvetés, komoly intézkedések lesznek, például megkezdődik a 13. havi nyugdíj visszaépítése, a gyermeket szülő nők pedig százszázalékos csedet kapnak.

– A válságból megerősödve kerülhetünk ki, továbbra is a munkahely- és értékteremtés lesz a fókuszban, de nem engedjük, hogy baleknak nézzenek minket Nyugaton

– tette hozzá a miniszterelnök.

– Ha vetünk egy pillantást történelmi horizontról arra, hogy mi történik most térségünkben, azt látjuk, hogy a II. világháború után odadobtak minket a kommunistáknak, Németországot pedig a középkorba bombázták vissza. Ehhez képest most ők a legerősebbek, a közép-európai országok pedig az EU növekedésének motorját jelentik – jelentette ki a kormányfő.

Hozzátette: Európának össze kell tartania, csak így lehetünk sikeresek, de ehhez nem szabad ránk kényszeríteni olyan életmódot, amilyet mi nem akarunk élni. Németország vette át az unió soros elnökségét, hazánk egy dologban biztosan nem ért velük egyet, a migráció kérdésében.

– Nekünk magunknak kell megoldanunk a demográfiai problémáinkat. Németországgal ellentétben nekünk magyar gyerekek kellenek, és nem migránsok. Az a baj, hogy munkaerőt vársz, de embereket kapsz, akik nem integrálhatók a mi kultúránkba.

Nem hiszünk a különböző kultúrájú népességek békés egymás mellett élésében

– zárta szavait Orbán Viktor.

(Kossuth Rádió, MN)

Tovább olvasom

Egészség

Amíg felügyelni tudjuk a gócokat, nincs baj – mondja a szakember

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Kevesebb idős ember kerül intenzív osztályra.

Tovább olvasom

Hírzóna

Majdnem minden második hajléktalan közterületen húzza meg magát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Minden negyedik fedél nélküli gazdasági okból (fizetésképtelenség vagy munkahely elvesztése) került utcára.

Tovább olvasom

Egészség

A távolságtartás 45 százalékkal is csökkenthette a járvány terjedését

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom

Aktuál