Közélet

Nő a magyar alapanyagok aránya a közétkeztetésben

Nő a magyar alapanyagok aránya a közétkeztetésben

2020. július 9., csütörtök
Nő a magyar alapanyagok aránya a közétkeztetésben

Az élelmiszergazdaság erősítése és a közbeszerzési eljárások egyszerűsítése, gyorsítása volt a központi téma a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) csütörtöki ülésén - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter az ülést követő budapesti sajtótájékoztatón.

A miniszter hangsúlyozta: el kell érni, hogy minél nagyobb arányban kerüljön magyar élelmiszer a hazai közétkeztetésbe, ezzel is segítve az élelmiszertermelőket, az élelmiszeripari ágazatban dolgozó vállalkozásokat. Varga Mihály rámutatott: a közbeszerzési eljárás egyszerűsítése, gyorsítása szükséges a gazdaság újraindításához, hogy a vállalkozásoknak könnyebbé váljon az eljárásokon való részvétel, hiszen a közbeszerzések a hazai össztermék (GDP) 7 százalékát érintik. A pénzügyminiszter elmondta, hogy az ülésen megtárgyalták a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Közbeszerzési Hatóság előterjesztését, és a törzs javaslatot tesz a kormánynak a hazai élelmiszeripar erősítésére, a közbeszerzési eljárás egyszerűsítésére. A miniszter szerint, ha a hazai élelmiszer-alapanyagok nagyobb arányban lennének jelen a közétkeztetésben, bővülhetne a helyi termékek piaca, egy új élelmiszerlánc-biztonsági adatközpont létrehozásával pedig egyszerűsíteni lehetne a termékek nyomon követését, az ezzel összefüggő vállalkozói adminisztrációt, és hozzájárulna a gazdaság fehéredéséhez. Oravecz Márton, a Nébih elnöke a sajtótájékoztatón fontosnak nevezte, hogy a hazai vásárlók és a hazai termékek találkozzanak. A magyar élelmiszertermelőknek fontos a piaci lehetőség, a koronavírus-járvány rávilágított arra, hogy a hazai, a helyben elérhető élelmiszeripari termékek egyaránt képviselnek gazdasági és biztonsági szempontot - tette hozzá. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke elmondta, javaslataik uniós és hazai jogi szabályozást egyaránt érintenek. Szerintük a közbeszerzési folyamatot egyszerűsítené és gyorsítaná egyebek közt a nyilatkozati elv gyakoribb használata, a kiíró és ajánlattevő közötti tárgyalások előtérbe kerülése, a bírálatok egyszerűsítése, mindez úgy, hogy a közbeszerzés átláthatósága, a verseny tisztasága ne sérüljön. Kérdésre válaszolva Varga Mihály elmondta, hogy a magyar gazdaság visszaépülése megkezdődött, tartható az idei évre jelzett 3 százalékos visszaesés, ugyanakkor a hiányt újra kell számolni.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.