Közélet

Nehézkes Mária napja: ismét egy aratóünnep

Nehézkes Mária napja: ismét egy aratóünnep

2020. július 2., csütörtök
Nehézkes Mária napja: ismét egy aratóünnep

Gazdag hiedelem- és hagyománykincs, búzakoszorú-áldás, virágszentelés, szegényistápolás, munkatilalom – mind az e napi szokásrend része. Várkonyi Balázs írása.

Sarlós Boldogasszony kegyeletnapja a mai. Elnevezése kétszeresen magyar: ősvallásunk Jézus édesanyját nevezte Boldogasszonynak, és hogy a Mária-ünnepek sorából e nap kiemelkedjék, a nép a sarlós jelzővel különböztette meg. Mert az aratásidőre esik. Ezen a napon a háznép csak jelképesen dolgozott. A férfiak a szerszámokat megáldatták a pappal, az asszonyok pedig ekkor készítettek búzaboronát, búzakoszorút.

A nap nevéhez, ahogy a cím is jelzi, egy másik jelző is tapad: a „nehézkes”. Ez a szó a régies-veretes megnevezése az áldott állapotban lévő, emiatt már nehezebben mozgó asszonynak. És ahogy a bibliai leírásból tudhatjuk, Mária ezen a napon érkezik rokonához, a gyermeket váró Erzsébethez, hogy segítsen neki, miközben maga is várandós, „nehézkes” volt. Az Írás szerint: amikor Erzsébet meghallotta Mária köszöntését, örömében megmozdult méhében a gyermek, maga pedig eltelt Szentlélekkel. Nagy szóval felkiáltott: Áldott vagy az asszonyok között, és áldott a te méhed gyümölcse!

A Sarlós Boldogasszony névre visszatérve: a gazdatársadalom a kalendárium szerint Péter-Pálkor kezdte volna meg az aratást, de, bár tisztelet övezte azt az aratónapot is, de a legtöbben a Boldogasszony-ünnep másnapján kezdték meg a nagy munkát. Az ősi rítushoz illő áhítattal indították, levett kalappal imát mondtak. Az első két kévét keresztbe rakták, ez az „életet” jelentő új kenyérnek szólt. A hagyomány szerint sarlóval az asszonynép aratott, és férfiak kötözték a kévét: a nép szimbolikus szemléletében ez azt jelentette, hogy a Szűzanya arat, de Fiára hagyja, hogy gyűjtsön, és – ez is biblikus példázat – a búzát a konkolytól elválassza. A kasza a férfinép szerszáma volt. Az erős kézbe való kaszát olykor a nagy írónk, Móricz Zsigmond is forgatta. Hogy éppen most kerül elő az őt ábrázoló fénykép, nem véletlen: 1879-ben született – július 2-án, Sarlós Boldogasszony napján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.