Sport

Napi két edzéssel tartja magát formában Birkás Balázs – képgaléria!

Napi két edzéssel tartja magát formában Birkás Balázs – képgaléria!

2020. július 22., szerda
Napi két edzéssel tartja magát formában Birkás Balázs – képgaléria!

Az NKM Szeged VE világ- és Európa-bajnok kajakosa délelőttönként és délutánonként is vízre száll a Maty-éri edzőközpontban. Sándor Judit fotóriporter segítségével betekintést nyerhetünk a szegedi élsportoló tréningjébe.

– A Vízitelep közelében lakom, az alapozó időszakban biciklivel szoktam kimenni a Maty-érre, de mivel most nem abban vagyunk, így reggel és délután is autóval megyek a pályára – avatta be lapunkat Birkás Balázs, miközben épp a csomagtartóból vette ki az edzéshez szükséges felszereléseket.

A világbajnok szegedi kajakosnak rugalmas az időbeosztása, ő maga dönti el, hogy mikor edz délelőtt és délután.

Az edzőterembe érve elmondta, a tréningek előtt nagyon fontos a bemelegítés. A félórás folyamat egyik leghangsúlyosabb eleme a hengerelés, amivel általában tíz percet tölt.

– Fontos, hogy ne megfeszült izmokkal vágjunk neki az edzéseknek. A sérülések elkerülése érdekében elengedhetetlen a hengerelés – fogalmazott Birkás.

Saját bevallása szerint a legtöbb időt a combfeszítő izom lazításával tölti.

Ugyanakkor a derekát és a hátát is részletesen is végighengereli.

A lazítás végeztével jöhet az aktivizálás. Ekkor azokat izomcsoportokat melegíti be, amelyeket a leginkább igénybe veszi a kajakozás.

A tréningek során egy erre a célra kifejlesztett mérőeszközzel folyamatosan figyelik a pulzust és az intenzitást. – A lapátokban van erőmérő, akárcsak a kerékpárosoknak a pedáljában. Ezt hallgatjuk és figyeljük az adatokat. Ennek segítségével határoljuk be a különböző zónákat – részletezte.

Birkás Balázs a pályától és a körülményektől függetlenül mindig ugyanazzal a kajakkal edz. A jellegzetes tűzpiros hajó már 2016 márciusa óta szolgálja, a versenyeken is ebben áll rajthoz.

A hajóra szállás előtt még jöhet egy utolsó nagy szusszanás, közben mentálisan is felkészül az előtte álló feladatra.

A beszállás előtt zoknit húz, ez számára kényelmi szempont a lábtámasz miatt.

A vízen történő munka negyedórás bemelegítéssel kezdődik. Az edzés típusától és intenzitásától függ, hogy milyen gyakorlatokkal végzi mindezt.

Nem szabad megfeledkezni a folyadékpótlásról sem. Balázs több mint fél liter vizet fogyaszt a tréningek során, de a nyári nagy melegben előfordul, hogy ennél is többet kortyol.

Általában egyedül edz, de alkalomadtán beállnak mellé néhányan, így történt ez ottjártunkkor is.

A világbajnok kajakost motorcsónakból figyeli és látja el hasznos tanácsokkal Sík Márton, az NKM Szeged VE szakmai igazgatója.

Birkás a felkészülés jelenlegi szakaszában edzésenként általában egy órát tölt a vízen. A tréninget követően jöhet a jól megérdemelt pihenés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.