Közélet

Maszk nélkül vége a szabad vásárlásnak

Maszk nélkül vége a szabad vásárlásnak

2020. július 25., szombat
Maszk nélkül vége a szabad vásárlásnak

– Határozottan kérjük a vásárlókat, hogy az elkövetkező időszakban a maguk és a bolti dolgozók biztonsága érdekében vegyék komolyan az újra fokozódó COVID-járványhelyzetben a védekezés szabályait, főként azt, hogy arcmaszkot kell viselni a zárt üzletekben – jelentette ki a Magyar Nemzetnek a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Bubenkó Csaba hangsúlyozta: május óta fellazult a fogyasztói magatartás, ám ha a járvány újra betör az országba, az ismételt szigorítás már komolyabb gondot okozhat az alapvető termékek piacán is, és több ezer alkalmazott megélhetési körülményei nehezednének, ha újra táppénzre, szabadságra kényszerülnének a lezárások miatt – húzta alá. A szakmai érdekképviselet vezetője rámutatott: az arcmaszkot, illetve a száj, orr eltakarását jogszabály írja elő, ám a mindennapos tapasztalat az, hogy a nyáron kevésbé tartják be az emberek a kényelmetlen kötelezettséget, annak ellenére, hogy korábban gyors sikert értek el a vírushelyzetre adott markáns reakciók. Mint mondta, nem csupán a vásárlók, hanem kisebb-nagyobb üzletekben maguk az alkalmazottak is esetenként áthágják az előírást, sőt több olyan üzletről érkezett jelzés, ahol a nyitvatartás során egyáltalán nem visel maszkot a pénztáros vagy a csemegepult eladója, míg olyan kereskedő is akad szép számmal, akik a szabályra nem is figyelmeztetnek, emiatt gyakran elbizonytalanodnak a vásárlók is, hogy kell-e még a védelmi eszköz. – A szakszervezeti jelzések alapján egyúttal arra kérjük a munkáltatókat, hogy legyenek lojálisak az eladótérben több órán át maszkban tartózkodó dolgozóikkal, hiszen még a rutinfeladatok ellátása, a vevőkkel való kommunikáció is nehézkesebb ilyenkor. Emiatt hajszoltabbak a munkavállalók – nyomatékosította Bubenkó Csaba, kiemelve, hogy a felmelegedett raktárakban és a bolti polcoknál, a fizikai munkát végző árufeltöltőknek is különösen nehéz egész nap maszkban dolgozniuk. A járványügyi szakemberek egyre többször hangsúlyozzák a védőmaszk használatát, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy az országban megmaradjon a kedvező helyzet. Tudomásul kell venni és betartani a kötelezettséget, továbbra is az egészségvédelem az elsődleges – hangoztatta az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György a cégek oldaláról megerősítette, hogy vegyes a kép az üzletekben, pedig mindenki a saját maszkviseléséért felelős, kihágás esetén pedig büntethető is. Kitért rá: hatékonynak bizonyul az az alternatív megoldás, hogy a kasszáknál, a kiszolgáló területeken plexifal biztosítja a megfelelő távolságot, ami kényelmesebb lehet a maszk egész napos használatánál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.