Közélet

Már 725 ezren töltötték ki a nemzeti konzultáció kérdőívét

Már 725 ezren töltötték ki a nemzeti konzultáció kérdőívét

2020. július 21., kedd
Már 725 ezren töltötték ki a nemzeti konzultáció kérdőívét

Változatlanul óriási az érdeklődés a nemzeti konzultáció iránt, már 725 ezren töltötték ki a kérdőívet - közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára keddi sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár elmondta: még három hét van az augusztus 15-i feladási határidőig, de már most is egyértelmű, hogy a mostani nemzeti konzultációban - a korábbiakhoz hasonlóan - rengetegen vesznek részt, ami erős támaszt adhat a jövőbeni kormányzati döntésekhez.

Hozzátette: a korábbi konzultációkhoz képest valamivel magasabb az internetes kitöltések száma, de a magyarok túlnyomó része postán küldi vissza a kérdőívet.

Dömötör Csaba úgy értékelt: Magyarország változatlanul eredményesen tartja magát a járvány elleni küzdelemben, de szerte a világon "ennél azért komorabb a kép", hiszen 15 millióhoz közelít a fertőzöttek száma, miközben legalább 600 ezren hunytak el a járvány következtében. Elmondta: a Magyarországnál nem sokkal nagyobb Hollandiában a napi esetek száma 50-ről 150 fölé emelkedett, miközben hazánkban ez a szám nyolc, az elhunytak száma pedig 100 ezer főre vetítve Hollandiában 36, Magyarországon hat. Hozzátette: Romániában eközben megdőlt az egy nap alatt diagnosztizált esetek száma, és a halálozások rekordja is. Az államtitkár szerint ezért most a fő cél a vírus behurcolásának megakadályozása, ezért kellett korábban beutazási korlátozásokat elrendelni. Kiemelte: a nemzeti konzultációban az egyes korlátozó intézkedésekről - így például a maszkviselésről vagy az idősek bevásárlási sávjáról - is elmondhatják az emberek a véleményüket.

Dömötör Csaba a kérdőív kitöltésére biztatva hangsúlyozta: ha megérkezik a járvány második hulláma, akkor újra nagy összefogásra van szükség, és arra is, hogy a kormány tudja, melyek az igazán támogatott intézkedések, hiszen ennek ismeretében lehet jó és gyors döntéseket hozni.

Kérdésre válaszolva az államtitkár komoly eredménynek nevezte az EU-csúcson született megállapodást, mert mint mondta, komoly plusz pénzeket sikerült szerezni, és sikerült megvédeni a nemzeti büszkeséget is. "Az a reményünk, hogy ezzel a megállapodással valóban elindulhat a gazdasági károk helyreállítása, és mindezt politikamentesen, igazságosan és a méltányosan lehet megtenni" - fogalmazott.

Kiemelte: a magyar miniszterelnök az eredeti javaslatokhoz képest hárommilliárd euróval, azaz mintegy ezermilliárd forinttal több pénzt harcolt ki, ami azért is nagy dolog, mert a britek kilépésével kevesebb lesz a befizetés.

Azt is sikerült elérni - folytatta -, hogy a Magyarországnak járó támogatások folyósításának kérdését ne kössék össze politikai feltételekkel. Csak pénzügyi ellenőrzésről lehet szó, így lehet elkerülni, hogy jogállamisági álcával pénzeket vegyenek el a kelet-európai országoktól - hangsúlyozta. Dömötör Csaba jó hírnek nevezte azt is, hogy a Nyugat-Balkán integrációjára és a keleti bővítésre is több forrás áll majd rendelkezésre. Az államtitkár kérdésre válaszolva helytállónak nevezte azokat a sajtóinformációkat, miszerint Angela Merkel német kancellár ígéretet tett a magyar miniszterelnöknek arra, hogy év végéig lezárja a német elnökség a 7-es cikkely szerint eljárást Magyarországgal szemben.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.