Egyetem

Jó kezekben vannak a betegek a szegedi klinikákon

Jó kezekben vannak a betegek a szegedi klinikákon

2020. július 17., péntek
Jó kezekben vannak a betegek a szegedi klinikákon

Centralizált, racionálisabb gyógyszerfelhasználást és ezáltal átlátható, költségtakarékos gyógyszergazdálkodást tesznek lehetővé a Szegedi Tudományegyetem Központi Gyógyszertárában a járványhelyzet idején élesben tesztelt automatizált gyógyszeradagoló berendezések. A rendszer elindításával a gyógyszerek „útja” nyomon követhető, ezáltal pedig a betegek gyógyszeres terápiája is transzparensé vált, ami jelentősen növeli a betegbiztonságot.

Az országban a legmagasabb számú, azaz 1500 fekvőbeteg-ellátásban részesülő páciens biztonságos gyógyszerelését is képes biztosítani az a két automatizált gyógyszeradagoló berendezés, amelyet a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szikra utcai Központi Gyógyszertárában teszteltek a koronavírus járványhelyzetben előirányzott szűkített kapacitással működő rendszerben. A berendezéseket a megfelelő informatikai háttértámogatás mellett a korábbi évek pár hónapos üzemelését követően idén február 17-től indították el élesben. Dr. Bodó Gabriella főgyógyszerész, a Központi Gyógyszertár vezetője szerint ez a rendkívüli időszak ideális lehetőséget adott arra, hogy csökkentett betegszámon, azaz 600 betegágyhoz kötött páciens egyénre szabott gyógyszerosztásának automatizált formáját lépcsőzetesen vezethessék be. Amint a járványhelyzet javulásával bővíthető lesz az ellátottak száma, azzal párhuzamosan fogják majd az összes, azaz 1500 beteget ellátni ezzel a rendszerrel. A csaknem 200 millió forintos beruházásból megvalósuló gyógyszeradagoló rendszer előnye, hogy mind a 28 klinikán centralizált, racionálisabb gyógyszerfelhasználást és ezáltal átlátható, költségtakarékos gyógyszergazdálkodást tudtak megvalósítani.

(Forrás: SZTE)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.