Közélet

Hatásos volt a védekezés az SZTE-n, egyetlen pozitív esetet sem találtak

Hatásos volt a védekezés az SZTE-n, egyetlen pozitív esetet sem találtak

2020. július 16., csütörtök
Hatásos volt a védekezés az SZTE-n, egyetlen pozitív esetet sem találtak

A vírushelyzetben a társadalmi felelősségvállalás jegyében a Szegedi Tudományegyetem júniusban mintegy 5000 koronavírus-tesztet végzett el ingyenesen. Az SZTE klinikáinak egészségügyi dolgozói mellett a Szeged-Csanád Egyházmegye fenntartásában működő szociális intézmények dolgozóit és ellátottjait is szűrték. Egyetlen pozitív esetet sem találtak, és a fertőzésen átesettek száma is alacsony.

Magyarországon a Szegedi Tudományegyetem az egyetlen felsőoktatási intézmény, amely a társadalmi felelősségvállalás jegyében széleskörűen és szervezett formában saját költségén biztosította az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ egészségügyi dolgozóinak és a Szeged-Csanád Egyházmegye fenntartásában működő szociális intézmények alkalmazottainak és ellátottjainak koronavírus szűrését, ezzel csökkentve annak kockázatát, hogy ezen fokozottan védendő intézményekben gócpont alakuljon ki. A tesztelés mellett az orvosok, az ápolók és az orvostanhallgatók szakszerű felkészítésével is védekeztek a járvány terjedésének megállítása ellen. Az egyedülálló képzésekkel a járvány esetleges újbóli terjedésére is felkészültek.

Nincs pozitív teszt az egészségügyi dolgozók körében

2020 júniusában több mint 4000 dolgozó szűrését végezték el az SZTE klinikáin, köztük az orvosok, az ápolók, a szakasszisztensek és a takarító személyzet vizsgálatát is. Az ingyenes szűrés során minden, az SZTE-n dolgozó egészségügyi és az egészségügyben dolgozó munkatárs részére COVID-szűrést (koronavírus PCR) és COVID–19 fertőzés lezajlását mutató tesztet (koronavírus immunglobulin mérést) biztosított a Szegedi Tudományegyetem. – A PCR-vizsgálatok alapján egyetlen aktív fertőzöttet sem találtunk. A vérminták elemzése még zajlik, de a jelenlegi adatok alapján kevesebb, mint 25 fő az, aki nagy valószínűséggel tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel átesett a víruson. Ezek az adatok is jól mutatják, hogy hatásos volt a védekezés a szegedi klinikákon – fogalmazott Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja.

Szűrték az Egyházmegye dolgozóit is

A társadalmi felelősségvállalás jegyében a Szegedi Tudományegyetem ingyen végezte el a Szeged-Csanád Egyházmegye fenntartásában működő szociális intézmények 160 alkalmazottjának és 600 ellátottjának koronavírus szűrését is. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ munkatársai júniusban több helyszínen, így például Szegeden a Harmat utcai Bálint Sándor Szeretetotthonban, az értelmi fogyatékos és halmozottan sérült fiatalok számára fenntartott bentlakásos intézményben, a Kálvária Védőotthonban, Hódmezővásárhelyen a Badalik Bertalan Szociális Szolgáltatóban, Újkígyóson a Szent Erzsébet Szeretetotthonban és Gerendáson a Szent József Szeretetotthonban végezték el a garat- és orrtörlet, valamint a vérminták alapján a tesztelést. A vizsgálatok során egyetlen pozitív tesztet sem találtak.

Speciális képzések zajlottak a koronavírus-járvány kapcsán

A mintegy 5000 teszt elvégzése mellett több száz orvos, egészségügyi szakdolgozó és orvostanhallgató felkészítésével is védekeztek az elmúlt hónapokban a koronavírus terjedésének megállítása ellen, így a járvány esetleges visszatérése esetén az infrastrukturális feltételek mellett a megfelelő számú és felkészültségű szakember gárda is rendelkezésre áll a Szegedi Tudományegyetemen. A szegedi klinikákon több alkalommal tartottak tréningeket a lélegeztetőgépek kezeléséről, az alapvető lélegeztetési beállításokról, riasztáskezelésekről, zavarelhárítási lépésekről, valamint a légútbiztosítási és lélegeztetési ápolási ismeretekről. Az orvosok és szakdolgozók hiánypótló egészségügyi képzése mellett az orvostanhallgatók felkészítése is megtörtént. A több mint 100 önkéntesként jelentkezett magyar és külföldi hallgatónak különböző képzéseket biztosítottak, így például a lélegeztetett betegek ellátásával, ápolásával kapcsolatos tudnivalókat is elsajátították az egyetem készségfejlesztő központjában. A képzést elvégzett hallgatók így olyan körülmények között is bevethetővé válnak, amikor valódi fertőzött betegeket kell megmenteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.