Egyedülálló élményt kínál a Belvárosi Mozi új attrakciója

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tavaly januárban zárt be a Belvárosi Mozi, majd a 11 hónapig tartó építési munkálatokat követően decemberben átadták a közel egymilliárd forint európai uniós és önkormányzati támogatásából megszépült filmszínházat. A fejlesztés első ütemében megvalósult a 100 éves épület teljes körű felújítása, energetikai fejlesztése és akadálymentesítése.

A második ütem keretében az eredetileg március végére tervezett turisztikai attrakciók átadását sajnos a kialakult vírushelyzet miatt el kellett halasztani. A mozi munkatársai és a fejlesztők is tettre készen várták azt a pillanatot, amikor elkezdhetik újra a helyszíni szerelést. A júniusi korlátozások feloldását követően teljes gőzerővel folytatódott a munka, és július 17-től a Belvárosi Mozi VR élménytárral bővülve várja a vendégeket.

Fotó: Sándor Judit

Filmtörténeti kiállítás a hely szellemében

Az első emeleten kapott helyet a filmtörténeti kiállítás, ahol egy teljesen egyedülálló, 360°-os, Zsigmond Vilmos életét bemutató, impozáns VR-film is csábítja a látogatókat. A kiállítás a Belvárosi Mozi történetét és a mozgókép fejlődését kíséri végig a némafilmtől a 3D-s virtuális valóságig. Korabeli plakátok, legendás sztárok fotói és muzeális vetítőgépek vezetnek el a legkorszerűbb digitális technikáig, miközben a látogató megismerkedhet a három szegedi kötődésű filmalkotó, Zsigmond Vilmos, Balázs Béla és Csőke József munkásságával is. A látogatói élményt okostelefonról indítható múzeumi guide, valamint AR- (kiterjesztett valóság/Augmented Reality) tárgynézegető is színesíti.

Egyedülálló VR-kisfilm

A filmtörténeti kiállítás csúcspontja a Magyarországon egyedülálló, kizárólag a szegedi Belvárosi Moziban látható „A fény mestere” című negyedórás VR-rövidfilm. A legnagyobb hatású magyar operatőrnek emléket állító, a magyar filmgyártásban is újdonságnak számító VR-technikával készült kisfilm Zsigmond Vilmos – a szegedi születésű Oscar-díjas operatőr – életének pár ikonikus jelenetét idézi meg. A történet dramaturgiai keretét egy családi emlék adja: 16 éves korában az ifjú Vilmosnak a vásárban megjósolta egy cigány asszony, hogy egyszer híres ember lesz. Az alkotók továbbgondolták az egykori beszélgetést, és játékos módon kibővítették egy képzeletbeli utazássá, amelynek során Vilmos és a Fény – ami az operatőr legfőbb eszköze és szövetségese – örök barátságot kötnek. A 360°-os VR-technika minden korábbinál hatásosabb valóságélményt nyújt a nézőnek.

A megnyitón Szabó Sándor országgyűlési képviselő, Szabó Éva, a Belvárosi Mozi igazgatója és Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója stílszerűen egy filmszalag átvágásával adta át a rengeteg élményt ígérő helyet.

 

Előző sztori

Tetemes a Fidesz előnye a biztos szavazók körében

Következő sztori

További hat estén várja nézőit a Dóm téren a Szabadtéri