///

Az SZTE is a Magyar Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kamara alapító tagja lett

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az ország legnagyobb bölcsészettudományi karainak összefogásával alakult meg a Magyar Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kamara. A szakmai szervezet létrejöttét az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatta. A szervezet elnöki tisztét Sonkoly Gábor, az ELTE BTK dékánja, alelnöki tisztét Gyenge Zoltán, az SZTE BTK dékánja tölti be.

Hat egyetem – az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, illetve a Miskolci, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetemek Bölcsészettudományi Karai és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont – együttműködésében alakult meg a Magyar Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kamara, amelynek célja olyan intézményi hálózat kialakítása, amely az európai értékeknek és kritikai hagyományoknak megfelelően elősegíti a bölcsész és társadalomtudományos kutatást és oktatást Magyarországon, valamint a Kárpát-medencében.

– A kamara összefogja a nagy egyetemek karait. Fontos feladatunknak tekintjük, hogy a bölcsészet és társadalomtudomány szerepét erősítsük – mondta prof. dr. Gyenge Zoltán, az SZTE BTK dékána, a kamara alelnöke.

– Ebben a nagyon erősen a természettudományokra és a mérnöki tudományokra fókuszált világban a technicizáció sokszor elnyomja a humán műveltséget, és számos területen, mint például az uniós szakmai pályázatok, támogatások, a humán terület háttérbe szorul. Tenni szeretne a szervezet annak érdekében is, hogy ez változzon. A kamara hangsúlyozottan nem jogi személy, hanem egy szervezet, a bölcsészkaroknak egy olyan társulása, amely érdekvédelmet is ellát majd, bizonyos közvetítést az egyetemek és a jogalkotók között. Emellett fontosnak tartjuk a tudománynépszerűsítést is. Úgy véltük, hogy egy ilyen szervezet létrehozása nagyon komoly segítséget jelenthet abban, hogy megmutassuk, bölcsészet- és társadalomtudomány területen mivel foglalkozunk – tette hozzá.

A Magyar Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kamara szeptember 17-én tartja első közgyűlését, amelyen megvitatják a szakindítás, szaklétesítés kérdéseit, emellett napirendre kerülnek tudománymetriai kérdések is.

A Kamara képes lesz összekapcsolni a bölcsészet- és társadalomtudományokban érintett kutatási és oktatási intézményeket, a politikai és gazdasági döntéshozókat, szakértőket, kutatókat és a civil társadalom képviselőit, ezzel elősegítve az aktuális társadalmi, kulturális, politikai és környezeti kihívásokra adandó válaszok kidolgozását.

(Forrás: SZTE)

Előző sztori

Gyurcsány felesége színt vallott az ATV-nek Index-ügyben

Következő sztori

A fiatalok között is a Fidesz a legnépszerűbb párt

Legutóbbi hasonló cikkek