Egyetem

A halálozások csökkentése érdekében fog össze a szegedi, a pécsi és a debreceni egyetem

A halálozások csökkentése érdekében fog össze a szegedi, a pécsi és a debreceni egyetem

2020. július 6., hétfő
A halálozások csökkentése érdekében fog össze a szegedi, a pécsi és a debreceni egyetem

Az akut hasnyálmirigygyulladás, az agyérkatasztrófa, illetve a szívinfarktus és hirtelen szívhalál kezelése kapcsán fog össze egy csaknem másfél milliárd forintos, uniós támogatásból megvalósuló projekt keretében három vidéki felsőoktatási intézmény - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.

A PTEés konzorciumi partnerei, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból (Ginop) 2017-ben nyert el 1,494 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást - írták. A jövő januárig futó projekt keretében - a magas halálozási aránnyal járó betegségek eredményesebb kezelése és a halálozások csökkentése érdekében - alapkutatók és klinikusok hangolják össze a kutatásaikat három fő tudományterületen, az akut hasnyálmirigygyulladás, az agyérkatasztrófa, illetve a szívinfarktus és hirtelen szívhalál esetében. A közlemény szerint a súlyos, akut, életet veszélyeztető betegségek a jelenleg alkalmazott orvosi beavatkozások mellett is elfogadhatatlanul magas, 30-50 százalékos halálozási aránnyal járnak. Az arány csökkentése az úgynevezett transzlációs medicina bevezetésével javítható; annak célja, hogy az alapkutatások és klinikai kutatások eredményei mihamarabb hasznosítóvá váljanak a betegellátásban is. Kitértek arra: a klinikai kutatások fontos részét képezi a betegadatok gyűjtése - az akut agyérkatasztrófa, az akut hasnyálmirigygyulladás, illetve a szívinfarktus és a hirtelen szívhalál kapcsán már négyezer beteggel kapcsolatban állnak rendelkezésre ilyenek -, míg a működő betegregisztereken kívül három klinikai vizsgálat is elindult a heveny hasnyálmirigygyulladás témájában. A mintegy fél év múlva záruló projekt a közlemény szerint hozzájárul a tudományos eredmények klinikai gyakorlatban történő hasznosításához, a betegek kórházi tartózkodásának rövidítéséhez, a halálozási mutatók javításához, végső soron pedig az egészségügyi ellátás költségeinek csökkentéséhez.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.