Közélet

Újranyitott a Szegedi Ítélőtábla

Újranyitott a Szegedi Ítélőtábla

2020. június 3., szerda
Újranyitott a Szegedi Ítélőtábla

Június 1-től módosultak a veszélyhelyzet ideje alatt a bíróságokon érvényben lévő szabályok.

Legfontosabb változás, hogy az ügyfelek a Szegedi Ítélőtáblán is újra személyesen intézhetik ügyeiket a kezelőirodákban.

A továbbra is fennálló veszélyhelyzetre tekintettel azonban a bíróság épületébe kizárólag saját tulajdonú egyéni védőeszköz (orrot és szájat eltakaró eszköz – szájmaszk, kendő, sál) viselésével lehet belépni. A belépéskor – a bíróság által biztosított – kézfertőtlenítő eszköz használata is kötelező. Védőkesztyű viselése ajánlott.

Az idézésre/értesítésre megjelenő ügyfeleknek – előzetesen írásban, telefonon vagy elektronikus úton –, illetve az egyéb ügyintézés miatt megjelenő személyekhez hasonlóan a bírósági épületbe beléptetésük során nyilatkozniuk kell, hogy elrendeltek-e el velük vagy családtagjaikkal szemben hatósági karantént, illetőleg a megelőző 14 napban találkoztak-e fertőzött vagy vele érintkező személlyel. Az ezzel kapcsolatos részletes tájékoztató (felhívás) az Ítélőtábla honlapján (www.szegediitelotabla.justice.hu) olvasható.

A bíróság épületében kizárólag az ügyintézéshez/eljárási cselekményhez szükséges ideig lehet tartózkodni. A bíróság helyiségeit a lehető legrövidebb útvonalon és idő alatt kell megközelíteni, illetve azokat elhagyni.

Az épületben tartózkodás alatt a személyek között a 2 méteres védőtávolság betartása kötelező.

Idézésre/értesítésre megjelenő ügyfél leghamarabb az abban megjelölt időpont előtt 10 perccel léphet be a bíróság épületébe; ezt megelőzően a bíróság épületén kívül szükséges várakoznia.

A járványügyi intézkedések megtartásának érdekében az eljáró tanács elnöke a tárgyalásról/előkészítő és nyilvános ülésről a nyilvánosságot indokolt végzésével kizárhatja.

A bíróságok június 1-től újra tarthatnak tárgyalást, előkészítő és nyilvános ülést a polgári és büntető ügyszakban egyaránt, de a járványhelyzettel összefüggő rendelkezésekre tekintettel azokat ezután is elsősorban távmeghallgatás útján kell lefolytatni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.