Közélet

Újra trópusi lepkék várják a látogatókat szegedi Füvészkertben

Újra trópusi lepkék várják a látogatókat szegedi Füvészkertben

2020. június 4., csütörtök
Újra trópusi lepkék várják a látogatókat szegedi Füvészkertben

Újra megnyitja kapuit pénteken a Szegedi Tudományegyetem arborétumának lepkekertje, ahol az állatvilág repülő virágai, trópusi pillangók figyelhetőek meg karnyújtásnyi távolságból - tájékoztatta Németh Anikó igazgató csütörtökön az MTI-t.

A füvészkert munkatársai a trópusi esőerdőt idéző környezetet varázsoltak az egyik fóliasátor alá: hogy ideálisak legyenek a körülmények a lepkék számára, a helyiségben magas - 70 százalékos - a páratartalom és 30-35 fok közötti a hőmérséklet. A bábszekrényben lévő bábokból - amelyek havonta érkeznek Costa Ricából - folyamatosan bújnak elő a pillangók, és szemet gyönyörködtetően libbennek növényről-növényre, a lepkeetetőknél lakmároznak vagy éppen a látogatók karján, ruháján landolnak. A vendégeknek nem mindennapi élményt jelent a Dél-Amerika trópusain honos pillangók megfigyelése, fotózása. A sétautat bejárva csaknem húsz lepkefaj, 250-300 színpompás, trópusi képviselőjével találkozhatnak az érdeklődők. Nagy részük különösen napsütéses időben aktív, ilyenkor a növények között cikáznak, borongósabb időben pedig összecsukott szárnyakkal megpihennek a növények levelein, ágain. A helyszínen a füvészkert munkatársai rövid szakvezetést biztosítanak, és információs táblák is segítik a különleges rovarok megismerését. A járványügyi előírások miatt a fóliaházban egyszerre legfeljebb tízen tartózkodhatnak, és a maszk viselése kötelező.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.