Közélet

Szép szegedi siker született az ifjúsági tudományos és innovációs versenyen

Szép szegedi siker született az ifjúsági tudományos és innovációs versenyen

2020. június 11., csütörtök
Szép szegedi siker született az ifjúsági tudományos és innovációs versenyen

A 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűrije 99 benyújtott pályázat közül választott ki 10 díjazott projektet, valamint 11 témát kiemelt dicséretben részesített. A verseny fővédnöke Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Dr. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter volt, a zsűrielnök pedig Dr. Jakab László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar professzora. A versenyen III. díjat kapott Kreinicker Gábor, a szegedi Radnóti Gimnázium tanulója.

Az Egis Gyógyszergyár Zrt. által felajánlottIII. díjban részesült Kreinicker Gábor „Járás során fellépő rendellenességet kimutató eszköz” c. pályázatával. A PosTracker egy olyan járáshibákat kimutató eszköz, mely a járás laborok pontosságát szeretné biztosítani, annak költségessége és összetettsége nélkül. Az orvosi rendelőben vagy akár az iskolaorvos általi felhelyezést követően az alany végezheti mindennapi dolgait, majd visszatérve az orvos azonnal kinyerheti az adatokat.

Az eszköz a járásproblémák diagnosztikáját jelentősen lerövidítené, ugyanis a műszerek és a járópad hosszas előkészületeket igényel, míg a PosTracker felhelyezése csupán pár perc. Mivel az alany nem a rendelőben lévő járópadon végzi a vizsgálatot, hanem hétköznapi környezetben, így valós, a rendelői környezettől és a megfelelési kényszer (az ún. fehér köpeny effektus) hibáitól mentes adatokat kapunk.

A PosTracker teljes használatához három program szükséges. Ezek mindegyike python programnyelven íródott. Az eredmény egy működő eszköz, amely egy teszt szerint a járáshibákat 80% pontossággal képes meghatározni.

Gábor prezentációja ITT látható.

A díjazottakról és további 43, kidolgozott pályázatról szóló kiadvány ezen alinken nyitható meg. Az eredményhirdetésről, ill. az elsődíjasokról szóló rövidfilm pedig itt érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.