Szórakozás

Így nézne ki Szeged az apokalipszis után

Így nézne ki Szeged az apokalipszis után

2020. június 16., kedd
Így nézne ki Szeged az apokalipszis után

Omerović Martin, az SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténet tanszék vajdasági származású hallgatója lélegzetelállító cyberpunk, posztapokaliptikus és dieselpunk diplomamunkát készített Szegedről.

A fiatal művész elmondása szerint rengeteg filmből, játékból, könyvből merített inspirációt a képekhez. – Arra törekedtem, hogy megfessem a saját képzeletbeli városnézetemet, ahogyan azt egy adott film, játék elkészítéséhez szükséges tervekben láthatunk. Három olyan világot boncolgatok, amely egy-egy képzeletbeli valóságot tükröz – fogalmazott Omerović.

Cyberpunk Szeged

Kép: Omerović Martin

A művész lapunknak elmondta, alegnagyobb munkát a cyberpunkos kép megalkotása jelentette: az épületek, a perspektíva, a reklámok és az emberek kidolgozása sok időt igényelt, többször is újrakezdte. A festményen a kék és a magenta szín dominál, ezzel szerette volna megragadni azt a neonoir színvilágot, ami a stílusra jellemző. – Magán a Dóm tér épületein nem szerettem volna változtatni, ezzel is párhuzamot vonva a múltbéli szabályos architektúra és a jövő zsúfolt, reklámoktól hemzsegő épületei közt. A levegőben elsuhanó járművekkel és a fények megnyújtásával érzékeltettem a rohanó idő és a homályos jelen látképét – ecsetelte.

Posztapokaliptikus Szeged

Kép: Omerović Martin

Omerović bevallása szerint számára a posztapokaliptikus Szeged tetszik a legjobban, ráadásul a roncsok kidolgozásával könnyen boldogult és elég gyorsan kész lett vele. A festményen kísérteties képet mutat a Szent István tér: leharcolt járműroncsok, elhagyatott épületek, a természet pedig erődemonstrációt tart és folyamatosan visszafoglalja azt, ami egykor az övé volt. Érdekesség, hogy a kép baloldalán látható egy „F…COVID19” felirat. – Ezzel is a mai járványhelyzetünkre és a karanténba zárt szabadságunk elvesztésére szerettem volna reflektálni egy kis fekete humorral fűszerezve – mesélte a művész.

Dieselpunk Szeged

Kép: Omerović Martin

Omerović a dieselpunkos Szegedet ábrázoló festményt hideg, monokromatikus színekkel festette, ezzel is a téli, Szovjetunióra emlékeztető hangulatot kívánt teremteni. – A belső égésű motorokkal irányított, háborús robotokkal, és a háttérben lévő gyárak sziluettjével szerettem volna megfogni a háború utáni kopár, szürke világ hangulatát – fogalmazott a szerző. A fiatal művész elmondta, korábban még nem csinált panorámaképeket, városképeket, de a kivitelezés során sok mindent tanult, amiket a későbbiekben kamatoztathat majd. További képek

ITT

találhatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.