Ha kánikula nem is, de jövő héten már nyárias idő lesz

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hosszú tavaszi szárazság után az utóbbi napokban rengeteg eső esett Szegeden és környékén. Az előrejelzés szerint a jövő hét elejéig marad a csapadékosabb idő, de az utóbbi napokhoz képest kevesebb csapadékot várnak.

Az előrejelzés szerint pénteken jóval kisebb a valószínűsége zivatarnak Szeged térségében, de a hétvégén megint számítani kell záporra és zivatarra. —Jövő hét keddtől egyértelműen szárazabbnak látszik az idő, nem csak Szegeden, de országosan is. Ez a nagyon nedves, felhőszakadásokkal kísért időjárás csütörtökön véget ér, péntektől már kevesebb csapadék várható—mondta lapunk kérdésre Tóth Tamás meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Hozzátette, hogy igen hektikus volt a csapadék eloszlása, a megyén belül is. Szeged környékén 60 milliméter esett, ami nagyjából egy átlagos júniusi csapadékmennyiség, de 15 kilométerre, Sándorfalván 177 milliméter esett ami majd háromszorosa az e havi átlagnak.

https://www.facebook.com/orszagosmeteorologiaiszolgalat/photos/pcb.3022224184520056/3022220541187087/?type=3&theater

A meteorológia jelenleg bő egy hétre tud előrejelzést adni, így ebből a mostani nagyon esős időszakból nem lehet következtetni a nyár hátralévő részére. —Amit most látunk a következő 10 napos periódusban igazi nyári kánikula nem várható, ugyanakkor melegebb lesz, mint az utóbbi napokban volt: a jövő héten állandósulni fog a kevéssel 25 fok feletti hőmérséklet, sőt egyes napokon 30 fok közelébe emelkedhet. Ez már azért igazi nyári időjárásnak mondható—adott előrejelzést Tóth Tamás.

Nagyon száraz tavasz után a nyár eleje csapadékos volt. A meteorológus szerint ez még akkor sem törvényszerű, ha most úgy tűnhet, az időjárás bepótolja a csapadék “lemaradását”. —Nem először fordul elő ilyen, és ez a klímaváltozással van összefüggésben. A szélsőségek erősödtek, gyakorlatilag egyik szélsőségből csapunk át a másikba. Most is ez történt. Ha a klimatológiai átlagot nézzük, akkor valamivel még mindig kevesebb csapadék esett eddig az évben, mint június közepéig szokott. A szélsőséges epizódok csapongása jellemzővé vált az időjárásra, ez igaz a hőmérsékletre is, de leginkább a csapadék esetében szembeötlő. Nagyon száraz periódusokat, nagyon nedves hetek vagy akár hónapok követhetnek és ez nem először fordul elő—mondta Tóth Tamás.

Előző sztori

A hétvégén is várható eső, de napsütés is lesz

Következő sztori

Gyertyagyújtással búcsúztak Benedek Tibortól Budapesten és Szegeden