Meteor

Ha kánikula nem is, de jövő héten már nyárias idő lesz

Ha kánikula nem is, de jövő héten már nyárias idő lesz

2020. június 18., csütörtök
Ha kánikula nem is, de jövő héten már nyárias idő lesz

Hosszú tavaszi szárazság után az utóbbi napokban rengeteg eső esett Szegeden és környékén. Az előrejelzés szerint a jövő hét elejéig marad a csapadékosabb idő, de az utóbbi napokhoz képest kevesebb csapadékot várnak.

Az előrejelzés szerint pénteken jóval kisebb a valószínűsége zivatarnak Szeged térségében, de a hétvégén megint számítani kell záporra és zivatarra. —Jövő hét keddtől egyértelműen szárazabbnak látszik az idő, nem csak Szegeden, de országosan is. Ez a nagyon nedves, felhőszakadásokkal kísért időjárás csütörtökön véget ér, péntektől már kevesebb csapadék várható—mondta lapunk kérdésre Tóth Tamás meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Hozzátette, hogy igen hektikus volt a csapadék eloszlása, a megyén belül is. Szeged környékén 60 milliméter esett, ami nagyjából egy átlagos júniusi csapadékmennyiség, de 15 kilométerre, Sándorfalván 177 milliméter esett ami majd háromszorosa az e havi átlagnak. https://www.facebook.com/orszagosmeteorologiaiszolgalat/photos/pcb.3022224184520056/3022220541187087/?type=3&theater A meteorológia jelenleg bő egy hétre tud előrejelzést adni, így ebből a mostani nagyon esős időszakból nem lehet következtetni a nyár hátralévő részére. —Amit most látunk a következő 10 napos periódusban igazi nyári kánikula nem várható, ugyanakkor melegebb lesz, mint az utóbbi napokban volt: a jövő héten állandósulni fog a kevéssel 25 fok feletti hőmérséklet, sőt egyes napokon 30 fok közelébe emelkedhet. Ez már azért igazi nyári időjárásnak mondható—adott előrejelzést Tóth Tamás. Nagyon száraz tavasz után a nyár eleje csapadékos volt. A meteorológus szerint ez még akkor sem törvényszerű, ha most úgy tűnhet, az időjárás bepótolja a csapadék "lemaradását". —Nem először fordul elő ilyen, és ez a klímaváltozással van összefüggésben. A szélsőségek erősödtek, gyakorlatilag egyik szélsőségből csapunk át a másikba. Most is ez történt. Ha a klimatológiai átlagot nézzük, akkor valamivel még mindig kevesebb csapadék esett eddig az évben, mint június közepéig szokott. A szélsőséges epizódok csapongása jellemzővé vált az időjárásra, ez igaz a hőmérsékletre is, de leginkább a csapadék esetében szembeötlő. Nagyon száraz periódusokat, nagyon nedves hetek vagy akár hónapok követhetnek és ez nem először fordul elő—mondta Tóth Tamás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.