Hírzóna

Folytatódott a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató környezetvédelmi programsorozata

Folytatódott a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató környezetvédelmi programsorozata

2020. június 30., kedd
Folytatódott a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató környezetvédelmi programsorozata

Gereblyéket, ásókat, talicskákat mozgató szorgos kezek vették birtokba hétvégén, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató által csak ÁGOTA Falvának nevezett Tass-Alsószenttamás héthektáros területét. Mintegy négyszáz, lakásotthonban, illetve nevelőszülőknél nevelkedő gyermek és gondozóik tevékenykedtek a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő gyermekvédelmi szolgáltató 2020. évi környezetvédelmi programsorozatában. Ahogyan a korábbi években, úgy most is a fiatalok környezettudatos magatartásának kialakítása volt a cél.

– Úgy osztottuk meg a feladatot, hogy a fiúk ássák ki a tarackgyökereket, mi pedig gyűjtjük, és a talicskával elhordjuk. Fontos az életemben a környezetvédelem, van egy kiskutyánk is az otthonban, vele is törődünk, jó ez a program is, bár nehéz a munka – mesélte Antal Szimonetta, tereprendezés közben. A fiatal lány a szegedi Dr. Foltán József Lakásotthon lakója, ahol sokat foglalkoznak környezetük szépítésével.

Gyomláltak, gereblyéztek együtt

A hétvégén gyomláltak, a levágott, megszáradt füvet gyűjtötték halomba, tarackgyökerektől mentesítették a terepet gyerekek és felnőttek közösen Tass-Alsószenttamáson, ahol árnyékot adó fákra is nagy szükség lesz itt a jövőben. A terület egyébként a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatójának módszertani, élménypedagógiai, szabadidős, pasztorációs és lelkiségi központja is egyben. Az utóbbi években egyre több program valósul itt meg a fokozatosan gyarapodó gyermeklétszám miatt is. Terápiás és lelkiségi valamint, sport és élménypedagógiai programok várják a szolgáltató által gondozott gyermekeket.

– Ez az esemény egyik fontos eleme a 2020. évi környezetvédelmi programsorozatunknak. A Szeged-Csanádi Egyházmegye, mint zöld egyházmegye szemléletmódjához és tevékenységéhez illeszkedik, amely egymással összefüggő, öt elemből áll – tudtuk meg Kothencz Jánostól, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatójától. Céljuk az, hogy környezettudatosabb magatartásra szocializálják a családból kiemelt gyermekeket és fiatalokat, de a velük a foglalkozó felnőtteket, nevelőszülőket és pedagógusokat is. Szerintem gyermekeink környezettudatos magatartása nem csak azon múlik, hogy ennek fontosságát hányszor szajkózzuk, hanem inkább azon, hogy miként szólítjuk meg szívükben az általuk elképzelt jövőt – fejtette ki a főigazgató.

Ismerkedés a környezetvédelmi tevékenységgel

A Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Békés és Jász Nagykun Szolnok megyéből érkezett családjukból kiemelt gyermekek és fiatalok Molnár Krisztián agrármérnök, környezetvédő útmutatásai alapján dolgoztak. A környezetvédelmi programsorozat szakmai segítője minden csoportnak elmagyarázta, miért fontos ez a munka. Elmondta, a gyep levegőztetése és számos más talajmunka jó lehetőséget kínál akár komolyabb növényesítésre is. A tervek közt szerepel tájjellegű fák, így a különböző nyár- és szilfa fajták ültetése. Természetesen nem csak itt, hanem a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató mind a nyolc megyéjében, az intézményrendszer valamennyi telephelyén megvalósul majd növények, cserjék és fák ültetése. Fontos, hogy ezeket ne csak elültetni tudják a gyermekek, hanem ápolni, gondozni is képesek legyenek mondta el Szabóné Szivós Ildikó, az intézmény környezetvédelmi programjaiért is felelős általános főigazgató helyettese.

Közösségi program volt

A környezetvédelmi programsorozat mostani eseménye egyben az első találkozás lehetőségét is megteremtette a fiatalok számára, a világjárvány okozta korlátozások után. Erdélyi Bíborkának már nagyon hiányzott az ÁGOTA közössége, ezért jött el a tereprendezésre, húgával együtt. Gereblyézés közben szólítottuk meg a Kecskemétről érkezett 17 éves fiatal lányt, akit csecsemő kora óta nagymamája nevel, ám szeret ehhez a nagycsaládhoz tartozni. Azért szeretek itt lenni, mert ugyanolyan sorsúakkal találkozhatom, mint én. Ők olyanok, mintha a testvéreim lennének, megértenek, bármi nehézségem is van. Tartjuk egymással a kapcsolatot, de idén nem tudtunk a járvány miatt találkozni, ezért is jó itt lenni. Fontosnak tartom a környezet védelemét, ráadásul ez a munka építi a csapatot, a társaságot magyarázta a lány.

A program egyik szakmai munkatársa, András Katalin gyomlálás közben hangsúlyozta, a gyermekvédelmi szolgáltatónál minden tevékenységüknek az a célja, hogy a gyerekeket minél inkább felkészítsék az önálló életre. Ez azt is jelenti, hogy ne csak magukra és egymásra figyeljenek oda, hanem a saját környezetükre is.

A zöldprogram a lakásotthonokban is fontos

Szegvári lakásotthonból három utógondozott fiú jött el a programra, ők a nagy melegben is jól viselték a fizikai munkát: itt gyomláltak, illetve a gazt szedték össze és hordták el talicskával. Egyiküknek tanult szakmájához is közel áll a feladat, mert kertésznek készül, de van köztük festő tanuló is, aki számára szintén mindennapos a fizikai munka.

A környezetvédelmi program az összefogásról is szólt

A szorgos kezek egész nap külön gyűjtötték a komposztálható hulladékot. A fiatalok testi épségére, folyadékpótlására folyamatosan egészségügyi szakszemélyzet figyelt. A programhoz szükséges eszközök, szerszámok megvásárlását cégek és magánszemélyek felajánlása tette lehetővé, a szervezők köszönik a támogatók segítségét. A programsorozat ismeretterjesztő előadásokkal folytatódik több megyében, környezetvédelmi szakemberek bevonásával, és a szelektív hulladékgyűjtés bevezetésével a szolgáltató intézményeiben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.