Kultúra

Életre keltik az árvíz előtti szegedi belvárost

Életre keltik az árvíz előtti szegedi belvárost

2020. június 5., péntek
Életre keltik az árvíz előtti szegedi belvárost

Életre keltik az árvíz előtti belvárost Szegeden: a Móra Ferenc Múzeum leendő kilátójában fognak elhelyezni egy olyan eszközt, mely az 1870-es évek állapotában mutatja majd be a szegedi belváros nyüzsgését. Feltűnnek olyan épületek, építmények, amelyek ma már nem láthatóak.

Valódi időutazást tehetnek hamarosan az érdeklődők a megújuló Móra Ferenc Múzeumban. A Kultúrpalota felújítása során kialakítanak egy kilátót, ahonnan nem csak a Tiszára, hanem a Móra-parkra és a szegedi belvárosra is rá lehet majd látni. A kilátó különlegessége egy kronoszkóp lesz: az eszközbe belenézve egy 3D-s animációt láthatunk majd, mely az egykori belvárost szemlélteti. A fejlesztés alatt álló animációban feltűnnek olyan épületek és építmények, amelyek ma már nem láthatóak. Megjelenik majd maga a szegedi vár, az egykori halpiac, a Belvárosi híd helyén állt hajóhíd és az egykori vasúti híd is. A távolban láthatjuk majd a Szent Demeter templomot, amelynek helyére a dómot emelték, vagy a Schaffer-házat, amely a mai Égő Arany emeletes ház helyén állt. A Móra-múzeum felújítása után bárki felsétálhat majd a kilátóba és felfedezheti az 1870-es évek nyüzsgő szegedi belvárosát, melyet eddig csak fotókon keresztül ismertünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.