Sport

Bánhidi Bence egyéni sikereit is beárnyékolta a koronavírus

Bánhidi Bence egyéni sikereit is beárnyékolta a koronavírus

2020. június 15., hétfő
Bánhidi Bence egyéni sikereit is beárnyékolta a koronavírus

A szezonban minden egyéni elismerést bezsebelt Bánhidi Bence, legutóbb a BL-álomcsapatába választották be. MOL-Pick Szeged válogatott beállójának öröme mégsem teljes, a vírushelyzet miatt klubcsapatával nem érhette el céljait.

Meglepődött a szavazás végeredményén? – Jólesett olvasni a nevemet a lista élén. Ez egy remek visszajelzés az edzőktől, mert a legjobb ötbe ők jelöltek, és elismerés a szurkolóktól, mert az első helyhez az ő szavazatuk kellett.

– Az év kézilabdázója lett Magyarországon, az Európa-bajnokság álomcsapatába is bekerült, most a BL legjobbjai között is ott van. Ennél több egyéni elismerést nem kaphatott a szezonban.

– Furcsa, kettős érzésem van. A válogatottal az elődöntő kapujában torpantunk meg az Eb-n, ami némi árnyékot vetett az egyéni elismerésemre. Ugyanez igaz a BL-re is. A csoportkörben jól mentünk és a tavaszt is úgy kezdtük, hogy el tudjuk érni a céljainkat. Jó formában voltunk, együtt volt a csapat, és pont akkor szakadt félbe minden, amikor az egész éves munkánk gyümölcse beért volna. Az én posztomon a legjobbnak lenni csapat nélkül nem megy. Ha nincs például jó irányító, vagy átlövő, vagy nem működik a támadásunk és a védekezésünk csapatszinten, akkor kevés vagyok egyedül a falban. Ez az egyéni siker is azt mutatja, hogy sokra hivatott a szegedi csapat.

Kevés ellenfele lennek az álomcsapatnak a világon.

– Joggal mondhatják azt, hogy minden esélyük megvolt a csoport első két helyére, amivel most készülhetnének Kölnre.

– Erre most mondhatnám azt, hogy jobban odatesszük magunkat, ha tudjuk, hogy ez dönt a Final Fourról. De ez nem fedi a valóságot. A többi csapat sem tudta, hogy így alakul majd az élet, így ők is - ahogyan mi is - a maximumot adták. A Vardar ellen egyértelműen mi voltunk az esélyesek, majd a Veszprém jött volna négybe jutásért. Az keményebb dió lett volna, de egyrészt a veszprémiek játékát ismerjük a legjobban, másrészt látva őket, nem tudom azt mondani, hogy jobbak lettek volna nálunk a szezonban. Hat mérkőzést játszottunk volna velük rövid idő alatt, mindegyik a magyar kézilabda ünnepe lehetett volna játékosoknak és szurkolóknak egyaránt. Sajnálom, hogy ez elmaradt.

– Már nem csak a szurkolók, a szakmában is úgy tartják, jelenleg nincs jobb beálló Önnél a jelenleg. Vitatkozna ezzel?

– Az biztos, hogy sokat fejlődtem az elmúlt években és érzem én is a meccseken, hogy külön készülnek rám az ellenfelek, ami azt mutatja, hogy jó úton járok. Erre a szintre eljutni nem volt könnyű, de ha úgy is van, ahogy mondják, ez csak egy pillanatnyi állapot. Azért dolgozom, hogy amikor majd befejezem az aktív játékot és értékelni kell a pályafutásomat, akkor jogosan lehessen kijelenteni, hogy valóban ott voltam a legjobbak között.

Kikapcsolódásnak és edzésnek is jó a tenisz: megtöri az egyéni edzések monotonitását és meg is izzasztja az edzés Bánhidi Bencét.

– Mindenkinek megváltozott az élete a koronavírus-járvány miatt. Hogyan élte meg a karantént?

– Az elejét nagyon nehezen. A bizonytalanság rossz volt, nem tudtuk, hogy mikor játszunk, egyáltalán mire készülünk. Ráadásul közösen nem edzhettünk, az otthoni edzések meg csak szinten tartásra voltak jók. Volt, hogy bekapcsoltam a televíziót és valamelyik meccsünket ismételték, na akkor nagyon hiányzott a meccshangulat. Amikor kiderült, hogy a bajnokságban és a BL-ben sem lesz több meccsünk, akkor sem álltam le az edzésekkel, sőt, elkezdtem teniszezni. Ez például egy pozitív hozadéka volt ennek az időszaknak, mert régóta ki akartam próbálni ezt a sportot és most volt rá időm.

– Szokatlanul hosszúra nyúlt így a szabadságuk is. Mivel tölti a szabadidejét?

– Mondanom sem kell, hogy korlátozottak a lehetőségeim. A lehetőségekhez mérten igyekszem aktívan tölteni és feltöltődni, már csak azért is, mert ilyen hosszú leállás után fájni fog az újrakezdés. Sokat vagyok Győrben a családomnál, de Balatonfüreden is megfordulok a barátaimnál. Most úgy tűnik, hogy a vírushelyzet enged egy rövidebb nyaralást is, ha így marad, akkor azt is kihasználom.

A kijárási korlátozások idején mindenkinek nehéz volt megoldani a rendszeres és változatos testmozgást. Ez pláne azoknak hiányzott, akik naponta edzettek. Bánhidi Bence is folyamatosan kereste a lehetőségeket arra, hogy minél színesebb és változatosabb mozgással tudjon edzésben maradni. – Az első időszakban az otthoni erősítés mellett a futás jelentett egy kis szabadságot. Elvégeztem az erőnléti edző által előírt feladatokat, a futásnál meg kisebb-nagyobb célokat tűztem ki magam elé. Amikor már egy kicsit szabadabban lehetett mozogni, akkor Bodó Ricsiéknél az udvaron pingpongoztunk, majd jött a tenisz. Nem mondom, hogy topon vagyok fizikailag, de a legfontosabb, hogy nem épültem le. Július közepén kezdjük az alapozást, már megkaptuk az egyéni edzéstervünket, ami egyfajta ráhangolás a nyár végi munkára. Régen vártam már ennyire az újrakezdést, mint most.

– Sok a bizonytalanság a következő szezonban, nem lehet tudni, hogy a vírus mennyire szól bele a mindennapokba. Lehet erre készülni?

– Nekünk arra kell készülnünk, hogy minden rendben lesz és ebben is kell bíznunk. Úgy tűnik, hogy az erőviszonyokat a BL-ben nem rendezi át vírus, talán az elcsúsztatott négyes döntő lehet az, ami megkavarhatja a dolgokat. Ettől függetlenül a Szegeddel változatlan a célunk, minden fronton a legjobbak szeretnénk lenni és bizonyítanunk kell, hogy idén sem véletlenül tartottak esélyesnek bennünket a Bl-ben. A válogatottal ott vagyunk az egyiptomi világbajnokságon, bár biztos információink nincsenek arról, hogy januárban megrendezik-e a tornát, de ameddig nem mondják, hogy nem lesz, addig arra is készülünk. A tavalyi Eb-szereplés után ott is meg kell mutatnunk, hogy nem véletlen volt az elért bravúros eredményünk.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.