Közélet

„Ameddig az önkormányzat nem lép, nem oldódik meg a hajléktalanhelyzet"

„Ameddig az önkormányzat nem lép, nem oldódik meg a hajléktalanhelyzet"

2020. június 6., szombat
„Ameddig az önkormányzat nem lép, nem oldódik meg a hajléktalanhelyzet"

Ugyanarról a zavartan viselkedő, hajléktalan életmódot élő férfiről kaptunk két egybecsengő információt, ami kérdéseket vet fel.

Csütörtökön a Kárász utcán sétáló olvasónk küldött egy képet:

Szombaton délelőtt egy másik olvasónk a Mars térről küldött fotómontázst:

A két képen egyértelműen látszik, hogy ugyanaz a középkorú férfi koldul - láthatóan ugyanabban ruhában két nap után is. De nem csak ez a közös a két esetben. Mindkét esetben azt írták, hogy a zavartan viselkedő, elhanyagolt külsejű középkorú férfi illedelmesen, nem erőszakosan kéregetett és az is látszott rajta, hogy nem elsősorban anyagi, sokkal inkább orvosi segítségre szorul. Mint olvasónk csütörtökön írta, a férfi hetek óta kóvályog a városban, legutóbb például egy hölgyet figyelmeztetett, hogy nyitva felejtette a táskáját - igaz utána rögtön pénzt is kért tőle. Szerencséje volt, kapott, amit megköszönt, majd magában motyogva lépett tovább a következő szembejövőhöz. A szombati levélben egy másik olvasónk azt írja, hogy a férfi helyzete több okból is veszélyes és kérdéseket von maga után. Mint írja, veszélyes, mert a 10 óra előtt, a piacra beengedésüket váró 65 év felettiek között sétált és a kinézete alapján sejtve, hogy milyen életmódot él, a koronavírust is könnyebben elkaphatta vagy kaphatja és fertőzhet. - A piac bejáratánál vagy 30 idős ember várakozott, ott sétálgatott közöttük, nem másfél méterre, hanem 30 centire. Gondoljunk bele, mi van ha fertőző - írta nekünk Károly. Olvasónk megjegyzi, hogy szociális munkás volt, foglalkozott hajléktalanokkal és hasonló sorsú emberekkel is, nem csak Szegeden. Azt írja, hogy ebben az esetben is a legnagyobb probléma, hogy ez az ember úgy van az utcán és úgy kószál, hogy valós segítséget nem kap. - Ebben az esetben a rendőrség nem tud mit tenni egészen addig, ameddig nem követ el valamit, de láthatóan békés szándékú. A mentőket sem lehet vagy érdemes kihívni, mert nem részeg, nincs rosszul. Az, hogy láthatóan zavart, maximum annyit eredményez, hogy beviszik, ha már be van állítva a gyógyszerezése, akkor bevetetik vele, ha meg nincs, akkor beállítják és utcára kerül ismét - írta nekünk.

Olvasónk abban látja a legnagyobb problémát, amit mi is többször megírtunk, hogy Szegeden az önkormányzat megelégszik azzal, hogy kellő férőhelyet biztosít a hajléktalanoknak. Csakhogy az egykori szociális munkás szerint ez édeskevés. - Sok hajléktalan azt sem tudja, hogy hova mehetne be, vagy ha tudja is, azt csak társaitól, hallomásból tudja, hogy mi vár rá, ha bemegy a szállóba. A belvárosban nagyon sok a szerencsétlen, vagy mondjuk úgy, jobb sorsra érdemes hajléktalan van, nagyon sokan nem is hajléktalanok, csak mentális zavaruk miatt hajléktalan életmódot élnek. Úgy tapasztalom, hogy ennek ellenére senki nem foglalkozik velük, szabadon tehetik dolgukat, pedig segítséggel átmeneti vagy tartós megoldást lehet nekik adni. Azt gondolom, hogy az önkormányzatnak illene egy átfogó, és mindenkinek megnyugtató programot alkotnia és rövid idő alatt megoldást találnia a problémára. Ameddig viszont az önkormányzat nem lép, nem oldódig meg a hajléktalanhelyzet - fejtette ki Károly. Kérdéseinkkel megkerestük a rendőrséget, az Országos Mentőszolgálatot és a szegedi szociális ellátót - ha választ kaptunk, megírjuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.