Közélet

A Tisza csongrád-csanádi szakaszán is folytatódik a szúnyogirtás

A Tisza csongrád-csanádi szakaszán is folytatódik a szúnyogirtás

2020. június 29., hétfő
A Tisza csongrád-csanádi szakaszán is folytatódik a szúnyogirtás

Tizenhárom megye kétszáz településén, Budapest több kerületében és a vízpartokon folytatódik a héten a szúnyoggyérítés - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivőhelyettese hétfőn az MTI-vel.

Dóka Imre közleményében azt írta, hogy a következő napokban a

Tisza csongrád-csanádi szakaszán

, Békés megyében a Kőrösök mentén, a Balaton és a Velencei-tó nádasaiban végeznek légi biológiai szúnyoglárva-gyérítést. A Duna mentén jelenleg kisebb tenyészőhelyek vannak, ezeket földi technológiával kezelik majd. A héten a Duna mentén a főváros nyolc kerületében, a Csepel-sziget térségében, valamint Baja és Mohács környékén a kifejlett szúnyogokat irtják a szakemberek, a Dunakanyar néhány településén pedig a változékony, szeles időjárás miatt korábban elmaradt kezeléseket pótolják. Továbbá szervezett beavatkozásra van szükség az Ipoly mentén, a szolnoki régióban, Békés megye több településén, a Balatonnál, a Velencei-tónál és Fejér megye több pontján. A közlemény szerint az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt nőtt a csípőszúnyoglárva-tenyészőhelyek száma. A Tiszán és mellékfolyóin levonuló kisebb árhullám a lakosságot nem veszélyezteti, de az ártéri elöntések ideális élőhelyet jelentenek a szúnyoglárváknak. Az árvízi szúnyogfajok úgynevezett tojásai a Tisza mentén milliószámra várják, hogy kiöntsön a víz, ami után a meleg időben akár egy hét alatt képesek kifejlődni - tette hozzá. A szóvivőhelyettes kitért arra, hogy a kifejlett szúnyogok ellen kifejezetten lakóterületi, szabadtéri használatra engedélyezett irtószert használnak, amely emberekre, melegvérű állatokra, növényekre nem jelent veszélyt. A hatóanyag néhány óra alatt lebomlik, csak a területen lévő szúnyogokat pusztítja el.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.