Közélet

Végzős vásárhelyi diáknak nyílt diplomakiállítása a Tornyai-múzeumban

Végzős vásárhelyi diáknak nyílt diplomakiállítása a Tornyai-múzeumban

2020. május 19., kedd
Végzős vásárhelyi diáknak nyílt diplomakiállítása a Tornyai-múzeumban

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban állította össze Timescapes című diplomakiállítását a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kerámiatervezés szakos, végzős hallgatója, a vásárhelyi Nagy-György Ágnes.

A művészeti egyetem hallgatói diplomakiállításaikat rendszerint az anyaintézményben rendezik meg, azonban a veszélyhelyzet miatt ebben a formában erre nem kerülhetett sor, mint ahogyan a képzés is távoktatással valósul meg. Nagy-György Ágnes néhány héttel ezelőtti megkeresésére a Tornyai János Múzeum kiállítóteret és az installációban szakmai segítséget biztosított a fiatal művész tárlatának megvalósításához. Erről Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze szólt a tárlat sajtóbemutatóján, rámutatva, hogy a fiatal művész kortárs szellemisége a vásárhelyi kerámiaművészet hagyományaihoz is kapcsolódik. Nagy-György Ágnes kültéri és galériatérbe szánt plasztikáinak sorozatával a természet folyamatait és az idő perspektíváját komplex módon igyekszik megmutatni – a tárlatnak az angol time és landscape (idő és tájkép) szavakból alkotott címe is ezt jelzi –, amelyek a természetben, nagyrészt az ott található természetes anyagok felhasználásával készültek. Az alkotó hangsúlyozta, fontos számára az alkotás helyszínének kiválasztása is, amely a megvalósítás folyamatát inspirációval segíti. A kiállítás nemcsak az egységes formai rendszerben elkészült alkotásokat mutatja be, de fotósorozatokon és videón is látható maga a folyamat is, amely során a műtárgy a művész tevékenysége és a természet hatásai nyomán formálódik. A fiatal alkotó arról is szólt, hogy a diplomavédését követően pályázatok segítségével szeretné folytatni munkáját és szívesen kapcsolódna be szülővárosa kortárs kerámiaművészeti törekvéseibe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.