/

Teljes készültségben Szeged: 1100 ággyal várja a legsúlyosabb fertőzötteket az SZTE

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az egyetem is felkészült a jövő héttől életbe lépő lazításokra, amelyet tömegek várnak ugyan, de a járvány akkor fog csak igazán tetőzni. Nem árt különösen óvatosnak lenni hétfőtől.

A kritikus állapotú betegek ellátására készülnek Szegeden, emiatt 1100 betegágyat alakít ki az SZTE az ELI-ben. Most újabb 118 ágyat helyeztek el a létesítményben, ahol speciális szűrőberendezésekkel ellátott csarnokokban lábadozhatnak majd a betegek. A kihelyezett járványügyi ellátóhely működéséhez szükséges konténerbázis előkészületi munkálatai is megkezdődtek ott – tudtuk meg az egyetemtől.

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ csaknem 1100 (egészen pontosan 1093) koronavírusos betegek ellátására alkalmas ágyat  tesz szabaddá, amelyből 364 ágy lélegeztetésre is alkalmas. Ez hatalmas mennyiség, ezért kellett összefogni az ELI-vel, hogy legyen elég hely és biztonságos távolság az ágyak között.

Az 1400 négyzetméteres osztály – az ELI alaprendeltetéséből és szigorú biztonsági előírásaiból fakadóan – kiválóan alkalmas arra, hogy biztosítsa a fertőzött betegek ellátását, hiszen a speciális szűrőberendezésekkel negatív légnyomás hozható létre, így kizárható a vírus kijutása az intézményből – tudtuk meg. A most felállított 118 ágyhoz is kiépítették az oxigéncsatlakozást.

A „kórtermeket” kizárólag kritikus állapotú páciensek ellátására rendezik be, akiket lélegeztetni is kell majd.

Bár egy ország várja a jövő heti lazításokat, nem árt nagyon vigyázni, mert a járvány csak akkor kezd majd igazán tetőzni, hiszen a találkozások gyakoribbá válásával a vírus is jobban terjedhet.

Aki teheti, továbbra is maradjon otthon a következő 2-3 hétben.

Előző sztori

Áttörést értek el a hazai tesztelésben

Következő sztori

Újabb drogtermesztőt kapcsoltak le Vásárhelyen - videó!

Legutóbbi hasonló cikkek