Közélet

Találtak egy antitestet, ami megbéníthatja a koronavírust

Találtak egy antitestet, ami megbéníthatja a koronavírust

2020. május 4., hétfő
Találtak egy antitestet, ami megbéníthatja a koronavírust
Kutatók egy csoportja olyan antitestet azonosított, ami képes lehet blokkolni aSARS-CoV-2 koronavírus működését. A rangosNature Communications folyóiratbanbemutatott ellenanyagot egyelőre csak laboratóriumi sejttenyészeteken próbálták ki, de a szakértők szerint a molekula ígéretes alapja lehet egy új antitest-terápia kifejlesztésének - írja az Origo.

A publikációban ismertetett ellenanyag egy úgynevezett humán monoklonális antitest. Monoklonális antitesteknek nevezzük azokat az immunfehérjéket, amelyek egyazon immunsejttelepben (klónban) termelődtek. A felfedezés – ami a holland Utrechti Egyetem, az Erasmus Egészségügyi Központ és a Harbour BioMed biotechnológiai vállalat együttműködésével valósult meg – részben egy korábbi kutatáson alapul; 2002-2003 között a kutatók egy régebbi koronavírus, a SARS-CoV ellen kerestek antitesteket. Ezek között most sikerült ráakadni egy olyan molekulára, ami az új koronavírust, vagyis a SARS-CoV-2-t is képes semlegesíteni.

– Ez a semlegesítő antitest megváltoztathatja a fertőzés folyamatát a gazdatestben, támogathatja a vírus kiürülését a szervezetből, illetve védheti a kórokozótól a fertőzésen még át nem esett személyeket

– írta az

EurekAlert tudományos hírgyűjtő oldalon megjelent közleményben

Berend-Jan Bosch, az Utrechti Egyetem munkatársa, aki egyúttal a tanulmány társszerzője. További részletek

ITT

olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.