Közélet

Nem érinti Szegedet a különleges gazdasági övezetek létrehozása

Nem érinti Szegedet a különleges gazdasági övezetek létrehozása

2020. május 14., csütörtök
Nem érinti Szegedet a különleges gazdasági övezetek létrehozása

A csütörtöki Kormányinfón szóba került Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes különleges gazdasági övezetekről szóló javaslata is, ami nagy hajcihőt generált ellenzéki oldalon.Nem "vesz el" se ipart, se iparűzési adóbevételt a kormány a városoktól, a jogszabály-módosítás csak a jövőbeli beruházásokat érinti vidéken: több ember és település részesedhet a "haszonból".

A szabályozással az a cél, hogy előmozdítsák Magyarország kiemelt gazdasági jelentőséggel bíró térségeinek gazdasági fejlődését, a meglévő munkahelyek megőrzését és új munkahelyek létesítését. Ezért olyan elkülönített területeket hozna létre a kormány, amelyek kedvező körülményeket teremtenek a gazdasági tevékenységhez – tartalmazza a javaslat, amely szerint az ilyen tevékenységből származó gazdasági eredmények az eddigiekhez képest nagyobb körben teszik majd lehetővé a térségben élő lakosság életminőségének javítását. A különleges gazdasági övezetté alakított gödi Samsung-gyár ügyében, illetve a gazdasági övezetekről szóló törvénymódosítással kapcsolatban csütörtökön Gulyás arról beszélt, hogy ezzel a lépéssel is egy régi igazságtalanságot orvosolnak.

Kifejtette, hogy a jogszabály-módosítás csak a bővülő, ezt követő beruházásokat érinti. Azokra a kisebb településekre vonatkozik, ahol az 5 milliárd forintnál magasabb beruházások valósulnak meg, a befolyó adóbevételeket a megyében több település között lehet szétosztani. A megyei jogú városoknál és a fővárosnál azonban nem indokolt az elosztás.

 

(Kiemelt képünk illusztráció)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.