Közélet

Lezárult az országos koronavírus-szűrés

Lezárult az országos koronavírus-szűrés

2020. május 17., vasárnap
Lezárult az országos koronavírus-szűrés

Lezárult az országos koronavírus-szűrés. Csaknem 18 ezer embert hívtak meg mintavételre, és voltak, akik szombaton jutottak el a vizsgálatra. Az eddigi eredményekből az látszik, hogy itthon nagyon alacsony a fertőzöttek száma. A szűrésnek május végén lesz pontos eredménye – hangzott el az M1 Híradójában.

Az ország négy egyetemének szakemberei végezték a szűréseket. Voltak, akikhez házhoz mentek.

„Az utolsó napon célzottan gyűjtöttük mintát, olyanokhoz mentünk el, akik nem tudtak fix szűrőpontokon részt venni, akik nem tudták korábban felvenni velünk a kapcsolatot

– mondta Lengyel Csaba professzor, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke. Az ország hét régiójában csaknem 500 településen végeztek tesztet.

Mint megírtuk

,a minták 16,4 százalékát a Szegedi Tudományegyetem munkatársai gyűjtötték be Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyékből.

„Biztosan százezer fő alatt van az átfertőzötteknek az aránya”

Ezt mondta a szűrőprogramot irányító Semmelweis Egyetem rektora.Merkely Béla arról beszélt: az eddigi eredményekből az látszik, hogy itthon nagyon alacsony a fertőzöttek száma.

„Minden egyes mintavétel, minden egyes adat egy plusz információt jelent, amikor mi a végleges képet kialakítjuk. Ezért haladunk tovább, sőt felbuzdulva azon, hogy növekszik a mintaadási akarat a lakosságban, egy plusz napot hozzátettünk. Úgyhogy szombaton még egy napot szűrünk, és ezzel fogjuk befejezni a gyakorlatilag kéthetes szűrőprogramunkat, amely ugye nagyon részletgazdag keresztmetszeti képet fog adni”

– mondta Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem rektora elmondta: a magyar szűrőprogram egy egyedülálló tudományos vizsgálat, amely nemcsak itthon, hanem világszerte segíthet a járvány leküzdésében. Végleges eredmény május végére várható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.