/

Két idős beteg elhunyt, Csongrádban a helyzet változatlan

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Újabb 9 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3876 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – közölte a kormányzati tájékoztató portál.

Az oldal szerint elhunyt újabb 2 idős, krónikus beteg, ezzel 526 főre emelkedett az elhunytak száma, 2147-en ugyanakkor már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1203 fő. Az aktív fertőzöttek 41%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 48 %-a budapesti.  419 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 25-en vannak lélegeztetőgépen.

A védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a járványveszély nem múlt el. Továbbra is fontos az általános óvintézkedések, különösen a védőtávolság betartása. Már Budapesten is megnyithattak az éttermek  és a vendéglátóhelyek belső terei, és már látogathatók a szabadtéri kulturális és sport rendezvények.

A kormány az Országgyűlés elé terjesztette a különleges jogrend visszavonásáról szóló javaslatot. A különleges jogrendnek az elmúlt hetekben jelentős szerepe volt a sikeres védekezésben, mert lehetővé tette a gyors döntéseket és a gyors cselekvést. Így más országokkal ellentétben el tudtuk kerülni a járvány berobbanását, a tömeges megbetegedéseket és több ezres haláleseteket. A járványveszély azonban nem múlt el, ezért a járványügyi készültséget a veszélyhelyzet után is  fenn kell tartani.

Továbbra is a fővárosban  van a legtöbb fertőzött (1841 fő). Az alábbi térkép szerint Budapestet Pest megye követi 552 fertőzöttel, majd Fejér (371) megye. Komárom-Esztergom megye (259) megelőzte Zala megyét (253). Utánuk Csongrád (115) következik, ahol három napja nem emelkedett a fertőzöttek száma.

 

Előző sztori

Újraindulnak a szervezett szűrővizsgálatok

Következő sztori

Enyhébbnek tűnik a járvány ott, ahol már régen bevezették a BCG-oltást