Közélet

A szegedi 46-osok emlékezete – Legenda, halál és dicsőség

A szegedi 46-osok emlékezete – Legenda, halál és dicsőség

2020. május 31., vasárnap
A szegedi 46-osok emlékezete – Legenda, halál és dicsőség

Az I. világháborúból megmaradt egy különleges fotóemlék. A Doberdó-fennsíkon készült, rajta öt katona, közülük kettő a főszereplő. Legalábbis a kép által elbeszélt rövidke történet szerint. A fotón egy idős olasz hadfi támogat ugyanis egy fiatal magyar sebesültet. A hegyi harcálláspontért zajló csata elült, s immár nem az volt a fontos, hogy aki megsebesült, az hol állt előtte, a győztes vagy a vesztes oldalon.

  A háború efféle romantikus-emberi pillanataiból, a legyőzött tiszteletének példáiból aztán a későbbi időkre szinte semmi sem maradt. De akkor, ott, a San Michele-hegy vidékén, ahol a császári és királyi 46-os szegedi ezred is harcolt, minden ok megvolt a tiszteletre. A halálzónában, az Isonzó-Doberdó frontvonalon zajlott csaták története regénybe illő. Az óriási túlerőben lévő olasz sereg két évig hasztalan próbálta felőrölni a magyar és osztrák erőket. Tizenegy véres ütközet zajlott két esztendő alatt, s bár a vereség elkerülhetetlen volt, de az ellenfél elismerését is kivívta a végsőkig való kitartás. A hősi helytállás emléke fennmaradt – de háromszázezer elveszett életet sirathatott a hátország népe.

  Erre is emlékezünk ma, a hősök napján. Százhárom éve, 1917-ben született törvény az e napi megemlékezésre. Aztán ez lassan feledésbe merült. A szocializmus évtizedei alatt esély sem volt a hagyomány megőrzésére; még a szegedi Hősök kapuja freskóit is eltüntette a hatalom. De 2001-ben új törvény született: május utolsó vasárnapja ismét az emlékezésé, azok tisztelete jegyében, akikről a hajdani szegedi önkéntes, Kókay László a Doberdón kelt naplójában írt: „Jertek ide, nézzétek meg itt, távol a drága szülőföldtől nyugvó ezernyi derék harcost!”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.