Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Sport

A Szeged videóelemzője szerint a magyar foci technikásabb, mint az ír

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/nikolenyigaborviktor.jpg

Megjelent:

Paul Ceusan, a Szeged-Csanád GA asszisztensedzője és videóelemzője a napokban hosszabbított szerződést a Tisza-parti klubbal. A 37 esztendős román szakember korábban Írországban dolgozott utánpótlásedzőként, többek között az ott szerzett tapasztalatairól, szakmája kihívásairól és a Szeged-Csanád GA fejlődéséről beszélgettünk vele.

–Először is gratulálok a szerződéshosszabbításhoz! Könnyű volt megállapodni?
–Köszönöm szépen! Nem volt nehéz megegyezni, mert a klub célja a folyamatos fejlődés, ami számomra rendkívül imponál. A koronavírus-járvány miatt minden megváltozott, nem lehetett tudni, hogy mit hoz a jövő. A klub Dobos Barna személyében új vezetőedzőt szerződtetett, az én helyzetem pedig még bizonytalanabbá vált. Miután elkezdtük a közös edzéseket, váltottam néhány szót az új trénerrel a csapat jövőjét illetően és kiderült, hogy elképzeléseink nagyon hasonlóak. Nagyon boldog vagyok a hosszabbítás miatt, örülök, hogy a vezetőség megbízik bennem.

– Hogyan kell elképzelni az Ön munkáját? Milyen egy átlagos hétköznapja?
– Jelenleg a munkám nagyon hasonlít bármelyik asszisztensedzőéhez. A vezetőedző mellett segédkezem a tréningek megtervezésében és lebonyolításában. A felkészülési időszakban, illetve a szezon során az asszisztensedzői feladatok mellett én felelek az ellenfél feltérképezéséért, valamint az edzések és a meccseken mutatott teljesítmény analizálásáért. Mélyreható elemzéseket készítek, részletes információkat nyújtok az ellenfelekről, a játékunkról és edzéseinkről a vezetőedző számára, amelyek segítenek neki az edzés- és mérkőzés-stratégiák kidolgozásában. Emellett olyan egyéni információkkal látom el a játékosokat, amelyek segítenek nekik az edző elképzelésének megvalósításában, valamint a saját maguk és a csapat teljesítményének javításában.

– Hogyan lesz valakiből videóelemző?
– A hivatalos meghatározás szerint a labdarúgóelemző olyan személy, aki adatokat, videókat és a futball minden területét elemzi a teljesítmény maximalizálása érdekében. Szerintem akkor válik valaki futball- vagy videóelemzővé, miután elegendő készséget és labdarúgóismeretet szerez az edzői tanfolyamokból, továbbá sok szakirodalmat olvas és kutatásokat végez azért, hogy a későbbiekben le tudja vonni a mérkőzésekből, edzésekből azokat a konzekvenciákat, amelyek ismerete javíthatja a saját csapata teljesítményét és emellett értékes információkat szolgáltathat az ellenfélről.

Paul Ceusan minden mérkőzés előtt feltérképezi az ellenfelet (Fotó: Szeged-Csanád GA)

– Mely kluboknál dolgozott korábban?
– Mielőtt Szegedre jöttem Írországban dolgoztam utánpótlásedzőként olyan kluboknál, mint Shelbourne FC vagy a University College Dublin, ahol az U17-es és az U19-es korosztályt treníroztam. Az UCD-nek van a legmagasabban jegyzett akadémiája Írországban, így talán nem meglepő, hogy a felnőttcsapatuk kezdő tizenegyében rendszerint hét saját nevelésű játékos szerepel. Ez nemzetközi összevetésben is kimagasló.

– Hogyan vezetett az útja Szegedre?
– Tavaly nyáron kerestek meg a klubtól és mivel szimpatikus a vezetőség hosszú távú elképzelése, ezért elfogadtam az ajánlatot. Remek lehetőségnek tartom a profi karrierem szempontjából.

– Az írországi tapasztalataihoz képest milyennek tartja az NB II-t?
– A futball mindenhol hasonló. Néhány csapat támadófelfogásban játszik, próbál labdabirtoklásra törekedni, más csapatok pedig elsősorban a védekezést részesítik előnyben és az ellenfél hibáira apellálnak. Az ír futball elsősorban a gyorsaságon és a fizikai párharcokon alapszik, ezzel szemben az NB II-t és úgy egészében a magyar futballt inkább technikás és fizikailag erőteljes játékosok jellemzik.

– Hogyan látja, miben fejlődött leginkább a Szeged az elmúlt szezon során?
– Ha a tabellára pillantunk láthatjuk, hogy mi végeztünk a legelőrébb a frissen feljutó csapatok közül. Ha átfogóbban vizsgáljuk a bajnokság statisztikáit, akkor szembetűnik, hogy az ellenfelektől függetlenül mindig támadófutballra törekedtünk, számos gólhelyzetet teremtettünk a legtöbb mérkőzésen. A nézőszámokat tekintve pedig a Ferencváros mögött a második helyen végeztünk Magyarországon, ez mindenképpen figyelemreméltó. Nálunk valóban a szurkolók a csapat tizenkettedik játékosai.

– Ön szerint miben kell fejlődni a jövőben ahhoz, hogy még sikeresebb legyen az együttes?
– Személy szerint biztos vagyok benne, hogy a csapat minden tagja és a szurkolók is jobb szezont szeretnének produkálni az előzőnél. Folyamatosan fejlődünk, lépésről lépésre haladunk előre. Úgy vélem, alázatos és kemény munkával biztosan szép sikereket fogunk elérni.

Sport

A PSG és Stas Skube is Szegedre jön a csoportkörben

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/nikolenyigaborviktor.jpg

Megjelent:

Szerző:

A PSG és a Flensburg ismét Szegedre látogat, visszavághat Pick a Vardarnak.

Tovább olvasom

Sport

Délután kézilabda BL-sorsolás – jön az új lebonyolítás

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/nikolenyigaborviktor.jpg

Megjelent:

Szerző:

Szinte minden változik a Bajnok Ligája lebonyolításában,az  állandóságot a csapatok és a négyes döntő jelenti.  echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Sport

Zsótér Donát távozik Újpestről

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/nikolenyigaborviktor.jpg

Megjelent:

A szegedi születésű támadó középpályás szerződése lejárt, klubja pedig nem hosszabbított.

Tovább olvasom

Aktuál