Sport

A Szeged videóelemzője szerint a magyar foci technikásabb, mint az ír

A Szeged videóelemzője szerint a magyar foci technikásabb, mint az ír

2020. május 27., szerda
A Szeged videóelemzője szerint a magyar foci technikásabb, mint az ír

Paul Ceusan, a Szeged-Csanád GA asszisztensedzője és videóelemzője a napokban hosszabbított szerződést a Tisza-parti klubbal. A 37 esztendős román szakember korábban Írországban dolgozott utánpótlásedzőként, többek között az ott szerzett tapasztalatairól, szakmája kihívásairól és a Szeged-Csanád GA fejlődéséről beszélgettünk vele.

–Először is gratulálok a szerződéshosszabbításhoz! Könnyű volt megállapodni? –Köszönöm szépen! Nem volt nehéz megegyezni, mert a klub célja a folyamatos fejlődés, ami számomra rendkívül imponál. A koronavírus-járvány miatt minden megváltozott, nem lehetett tudni, hogy mit hoz a jövő. A klub Dobos Barna személyében új vezetőedzőt szerződtetett, az én helyzetem pedig még bizonytalanabbá vált. Miután elkezdtük a közös edzéseket, váltottam néhány szót az új trénerrel a csapat jövőjét illetően és kiderült, hogy elképzeléseink nagyon hasonlóak. Nagyon boldog vagyok a hosszabbítás miatt, örülök, hogy a vezetőség megbízik bennem.

– Hogyan kell elképzelni az Ön munkáját? Milyen egy átlagos hétköznapja?

– Jelenleg a munkám nagyon hasonlít bármelyik asszisztensedzőéhez. A vezetőedző mellett segédkezem a tréningek megtervezésében és lebonyolításában. A felkészülési időszakban, illetve a szezon során az asszisztensedzői feladatok mellett én felelek az ellenfél feltérképezéséért, valamint az edzések és a meccseken mutatott teljesítmény analizálásáért. Mélyreható elemzéseket készítek, részletes információkat nyújtok az ellenfelekről, a játékunkról és edzéseinkről a vezetőedző számára, amelyek segítenek neki az edzés- és mérkőzés-stratégiák kidolgozásában. Emellett olyan egyéni információkkal látom el a játékosokat, amelyek segítenek nekik az edző elképzelésének megvalósításában, valamint a saját maguk és a csapat teljesítményének javításában.

– Hogyan lesz valakiből videóelemző?

– A hivatalos meghatározás szerint a labdarúgóelemző olyan személy, aki adatokat, videókat és a futball minden területét elemzi a teljesítmény maximalizálása érdekében. Szerintem akkor válik valaki futball- vagy videóelemzővé, miután elegendő készséget és labdarúgóismeretet szerez az edzői tanfolyamokból, továbbá sok szakirodalmat olvas és kutatásokat végez azért, hogy a későbbiekben le tudja vonni a mérkőzésekből, edzésekből azokat a konzekvenciákat, amelyek ismerete javíthatja a saját csapata teljesítményét és emellett értékes információkat szolgáltathat az ellenfélről.

Paul Ceusan minden mérkőzés előtt feltérképezi az ellenfelet (Fotó: Szeged-Csanád GA)

– Mely kluboknál dolgozott korábban?

– Mielőtt Szegedre jöttem Írországban dolgoztam utánpótlásedzőként olyan kluboknál, mint Shelbourne FC vagy a University College Dublin, ahol az U17-es és az U19-es korosztályt treníroztam. Az UCD-nek van a legmagasabban jegyzett akadémiája Írországban, így talán nem meglepő, hogy a felnőttcsapatuk kezdő tizenegyében rendszerint hét saját nevelésű játékos szerepel. Ez nemzetközi összevetésben is kimagasló.

– Hogyan vezetett az útja Szegedre?

– Tavaly nyáron kerestek meg a klubtól és mivel szimpatikus a vezetőség hosszú távú elképzelése, ezért elfogadtam az ajánlatot. Remek lehetőségnek tartom a profi karrierem szempontjából.

– Az írországi tapasztalataihoz képest milyennek tartja az NB II-t?

– A futball mindenhol hasonló. Néhány csapat támadófelfogásban játszik, próbál labdabirtoklásra törekedni, más csapatok pedig elsősorban a védekezést részesítik előnyben és az ellenfél hibáira apellálnak. Az ír futball elsősorban a gyorsaságon és a fizikai párharcokon alapszik, ezzel szemben az NB II-t és úgy egészében a magyar futballt inkább technikás és fizikailag erőteljes játékosok jellemzik.

– Hogyan látja, miben fejlődött leginkább a Szeged az elmúlt szezon során?

– Ha a tabellára pillantunk láthatjuk, hogy mi végeztünk a legelőrébb a frissen feljutó csapatok közül. Ha átfogóbban vizsgáljuk a bajnokság statisztikáit, akkor szembetűnik, hogy az ellenfelektől függetlenül mindig támadófutballra törekedtünk, számos gólhelyzetet teremtettünk a legtöbb mérkőzésen. A nézőszámokat tekintve pedig a Ferencváros mögött a második helyen végeztünk Magyarországon, ez mindenképpen figyelemreméltó. Nálunk valóban a szurkolók a csapat tizenkettedik játékosai.

– Ön szerint miben kell fejlődni a jövőben ahhoz, hogy még sikeresebb legyen az együttes?

– Személy szerint biztos vagyok benne, hogy a csapat minden tagja és a szurkolók is jobb szezont szeretnének produkálni az előzőnél. Folyamatosan fejlődünk, lépésről lépésre haladunk előre. Úgy vélem, alázatos és kemény munkával biztosan szép sikereket fogunk elérni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.