Újra meghosszabbították a kijárási korlátozást

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Május 3-ig hatályban maradnak a kijárási korlátozás szabályai – jelentette ki Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Mint mondta,

az önkormányzatoknak újra felhatalmazást adnak, hogy hétvégéken a központi intézkedéseknél szigorúbb szabályokat alkossanak.

Április 24-től Hegyeshalomnál több szakaszban biztosítanak átkelést a vendégmunkások számára. A határátkelőhelyek közül csak Röszkénél kell kisebb várakozásra számítani – tette hozzá.

Az elrendelt hatósági házi karanténok száma napról napra csökken, ma 10 942 van érvényben és az elmúlt 24 órában 18 szabályszegést észleltek a rendőrök.

A járványüggyel kapcsolatban elrendelt büntetőeljárások száma 270, ezek többsége rémhírterjesztés.

Müller Cecília elmondta, a hazánkban azonosított fertőzöttek száma 2284 főre nőtt és elhunyt újabb 14 idős krónikus beteg. Ezek az adatok azt mutatják, hogy

még nem vagyunk a járvány végén

– hívta fel a figyelmet a tiszti főorvos. Ezzel 239 főre emelkedett az elhunytak száma, 390-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

A tiszti főorvos arról is beszámolt, a laboratóriumi vizsgálatok száma növekszik, jelenleg 850 főt ápolnak lélegeztetőgépen,

szerencsére sokan vannak, akik lekerülhettek a gépi lélegeztetésről.

Folyamatos az idősotthonok ellenőrzése, számon kérik a jogszabályok betartását, konzultációt biztosítanak a szakterületen és egy-egy helyi megoldással segítik a helyben a dolgozók munkáját.

Fertőtlenítés folytatódik azokban az otthonokban is, ahol magas a gondozottak létszáma, és előfordult megbetegedés is. Müller Cecília hozzátette: helyben kell a döntéseket meghozni, és ahol célszerű a fertőtlenítést elvégezni, abban a helyiségben el is végzik. Preventív céllal is végeznek fertőtlenítést.

A járvány kezdete óta óriási mértékben megnőtt a fertőtlenítőszerek iránti igény, ami szükséges és jogos elvárás a lakosság és a szolgáltatók részéről is

– fogalmazott Müller Cecília. Nagyon sok ipari szereplő átállt a fertőtlenítőszerek gyártására, erre az Nemzeti Népegészségügyi Központ 70 ideiglenes engedélyt is kiadott, ezek garantálják a szerek hatásosságát – ismertette.

A lakosság a címke alapján tájékozódhat arról, hogy valóban hatásos-e az adott szer.

Nem mindegy, hogy az adott szer milyen kórokozóval szemben hatékony, ebben a járványban olyan szert kell választani, ami vírusölő – hívta fel a figyelmet.

Müller Cecília kitért arra,

a fertőtlenítőszerek háztartásokban való tárolására oda kell figyelni, a többséget gyermekbiztos zárral készítik, de tartsuk zárt helyen ezeket. Tilos élelmiszer-tároló edényben tartani,

mint mondjuk a kólás üveg, mérgeződésre adhat lehetőséget, ha nem figyelünk oda. A tiszti főorvos újra felhívta a figyelmet a többszöri, gyakori, szappanos kézmosásra.

Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta: a maszkokból több százezret használnak el hetente az egészségügyi intézményekben, ezek csak egyszer használatosak, 5-6 darabra is szüksége lehet egy dolgozónak naponta.

A tiszti főorvos hozzátette:

valamennyi krónikus megbetegedésnél magasabb a kockázata annak, hogy ha elkapják a koronavírust, akkor súlyosabbak lesznek a tünetek,

ezért nekik különösen figyelniük kell magukra.

Kiss Róbert emlékeztetett, a schengeni határoknál visszaállították az ellenőrzést a veszélyhelyzet kihirdetésétől, az összes határátkelőhely közül hetet a teherforgalom, hatot a személyforgalom részére tart nyitva a rendőrség.

Müller Cecília reagált arra az újságírói kérdésre, hogy miért volt szükség katonai fertőtlenítést végezni egy zalai idősotthonban. Említették korábban is, hogy minden idősotthonban elrendelték az eljárást

A cél, hogy az intézményektől távol tartsák a vírust.

A tiszti főorvos azt is elmondta: a társasházakat nem kötelezik semmire, személyekről dönt és intézkedik a hatóság. – Tudjuk, hogy hol tartózkodik fertőzött személy, ott kötelező házi karantént rendelünk el és tájékoztatjuk a többi lakót is – mondta Müller Cecília.

Sajtóérdeklődésre a tiszti főorvos azt mondta, már nagyon sok saját készítésű maszk van, amelyek mechanikai védelmet biztosítanak, hogy köhögéssel, tüsszentéssel ne adják át az emberek a fertőzést. Javasolta, hogy ezek

100 százalék pamutból készüljenek és minden használat után 60 fok feletti hőmérsékleten mossák ki.

A közelgő anyák napjával kapcsolatban Müller Cecília azt mondta,

a tárgyakkal, a virágcsokorral való terjedés nem jellemző a vírusra, így nyugodtan ajándékozhatunk virágcsokrot is.

Szövődményként több országban megfigyeltek vérrög képződést, erről a tiszti főorvos azt mondta: a vírus gyulladást okoz a szervezetben, ennek számos formája lehet. A citokin is egy gyulladásos faktor, amely ilyenkor a szervezetben nagy mértékben felszaporodik, ez megváltoztathatja a vér alkotóelemeit és rögösödéshez, illetve a szervek károsodáshoz vezethet. Az orvosok igyekeznek megakadályozni ezt a folyamatot – összegezte a tisztifőorvos.

(M1, MN)

Előző sztori

Bánhidi Bencét beválasztották a világ 25 legjobb kézilabdázója közé

Következő sztori

Elhalasztják a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust

Legutóbbi hasonló cikkek