Gazdaság

Több mint duplája lesz a szabad felhasználású Diákhitel1 - videó!

Több mint duplája lesz a szabad felhasználású Diákhitel1 - videó!

2020. április 18., szombat
Több mint duplája lesz a szabad felhasználású Diákhitel1 - videó!

– A kormány kiemelten támogatja a magyar fiatalokat a koronavírus-járvány miatt megváltozott helyzetben is – mondta a kabinet hivatalos közösségi oldalára feltöltött legfrissebb videóban az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára.

Schanda Tamás kiemelte, hogy most a pályakezdésben is szeretnének segíteni az érintetteknek. Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy a nyelvvizsga alóli mentesítés 75 ezer fiatalnak segít abban, hogy megkaphassák diplomájukat és így számukra több lehetőség nyíljék a munkaerőpiacon. – Ez az intézkedés mindenkire vonatkozik, aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett vagy tesz. Ez jelentős segítség mind a pályakezdőknek, mind azoknak, akik nem tudtak diplomás munkakörben elhelyezkedni – mondta az államtitkár. Schandta Tamás felidézte azt is, hogy amikor korábban válság volt, a balliberálisok számos lehetőségtől fosztották meg a fiatalokat is. – Mi nem ezt az utat választottuk – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy újításokról döntöttek a diákhitelek rendszerében. Ennek keretében május elsejétől elérhető a kamatmentes, szabad felhasználású diákhitel plusz, amit a felnőttképzésben résztvevők is igényelhetnek. Ez a felsőoktatási hallgatók számára maximum félmillió forint, míg az ITM által meghatározott felnőttképzésekben résztvevő tanulók esetén legfeljebb 1,2 millió forintos összegben lesz elérhető, augusztus 15-től pedig több mint duplájára emelik a szabad felhasználású Diákhitel1 havonta igényelhető összegét.

Schanda Tamás bejelentette azt is, hogy az eddigi, havi maximum 70 ezer forintos keret 150 ezer forintra emelkedik. Így tehát a következő felsőoktatási tanévtől a hallgatók évi akár másfél millió forint rendkívül kedvező kamatozású, szabad felhasználású diákhitelt igényelhetnek. – Lehetővé tettük, hogy a felsőoktatási hallgatók május elsejétől az első szemeszterre visszamenőleg is igényelhessék a Diákhitel1-et, akár 350 ezer forint értékben. Fontos még tudni, hogy az eddig felvett nyelvtanulási diákhitelek májustól szintén kamatmentessé válnak, magát a konstrukciót pedig kivezetjük a rendszerből – mondtaaz Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.