Közélet

Tízből kilencen kipróbálnák az otthonról letehető nyelvvizsgát

Tízből kilencen kipróbálnák az otthonról letehető nyelvvizsgát

2020. április 21., kedd
Tízből kilencen kipróbálnák az otthonról letehető nyelvvizsgát

Négy vizsgaközpont kaphat lehetőséget az Oktatási Hivataltól a számítógépes nyelvvizsgáztatásra – értesült a Magyar Nemzet. Az akkreditációs eljárás már zajlik, így napokon belül elkezdődhetnek az otthoni, online számonkérések, amelyekre több tízezer fiatal vár. A csalások kiküszöbölése érdekében a vizsgázókat és környezetüket kamerákon keresztül felügyelnék a dolgozatok megírása közben.

A lap cikke szerint várhatóan már május elején megkezdődhetnek az akkreditált online, otthoni nyelvvizsgák. Rozgonyi Zoltántól, az Euroexam International vezetőjétől úgy tudjuk, már most tízezer felett van a koronavírus-járvány miatt elmaradt vizsgákra jelentkezők száma, és további több tízezren várják az online vizsgalehetőséget. Az év első hat hónapjában a korábbi tapasztalatok szerint 40-42 ezren próbálkoznak a nyelvvizsga megszerzésével, az érdeklődés a járványhelyzet ellenére idén is hasonló mértékű.

A szakember tájékoztatása szerint az otthoni vizsgalevezetésre az a négy központ adhatott be kérelmet, amelyiknek már volt akkreditált számítógépes vizsgarendszere. Ezek az ITK-Origo, az Euroexam, az iTolc és a TIT-iXam.

– Többségük már a múlt héten benyújtotta az akkreditáció kibővítésére vonatkozó kérelmet, amit nagyon gyors eljárásban, maximum nyolcnapos határidővel hagy jóvá az Oktatási Hivatal. A döntés várhatóan ezen a héten, sőt talán egy-két napon belül meglesz – fogalmazott Rozgonyi Zoltán, aki szerint az otthoni vizsgákat éppen olyan komolyan kell venni, mint a központokban letett tantermi vizsgát. – Az otthoni, online vizsgáztatás legkritikusabb pontja a biztonság, vagyis hogy miképpen küszöböljük ki a csalást. Ehhez azonban megvannak az eszközök, ilyen például, hogy a vizsgázó laptopjának beépített kameráján keresztül egy felügyelő nézi a vizsgázót munka közben, egy másik, kamerával felszerelt okostelefonnal pedig a környezetet is figyelik – ezt már Németh Sándor, az Euroexam kommunikációs tanácsadója mondta lapunknak, kiemelve: a szóbeli vizsgáknál már régóta nem ismeretlen az online módszer. További részletek

ITT

olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.