Közélet

Szarmata temető nyomait találták meg Szentes közelében

Szarmata temető nyomait találták meg Szentes közelében

2020. április 7., kedd
Szarmata temető nyomait találták meg Szentes közelében

Feltehetően egy szarmata temető nyomaira bukkantak a Koszta József Múzeum régészei Szentestől délre Berekhát térségében.

Filep Fanni ásatásvezető régész kedden az MTI-nek elmondta, hogy Szentes térségének ez a mikrorégiója különösen gazdag régészeti leletekben. A múzeum a Pázmány Péter Katolikus Egyetem szakmai együttműködésével egy ipari beruházáshoz kapcsolódva kezdett megelőző régészeti feltárást.

Egy ásatás és a terepbejárások adatai alapján a régészeti topográfiai térképen két lelőhely is szerepel a közelben. Egy Árpád-kori temető nyomait fedezték föl korábban, és késő szarmata kori településre utaló kerámiákra is bukkantak már a felszínen - tudatta a szakember.

A beépültség miatt az utóbbi években azonban nem nagyon folyt kutatás a területen - tette hozzá. Most egy kislány késő szarmata kori sírját találták meg, amely a Krisztus utáni 3-4. századra keltezhető. A jellegzetes tájolású sírban az elhunyt feje a déli oldalon, arccal északnak található. A mellkason egy vas fibulát, a lábfejekénél pedig egy, a korszakra jellemző, fekete fényezésű, sérült kerámiaedényt helyeztek el - közölte a régész. Az ásatás mintegy kétezer négyzetméteren folyik majd, és várható, hogy a területről más késő szarmata kori sírok is előkerülnek majd. Szentes környéke országos szinten is az egyik leggazdagabb a 3-5. századi régészeti lelőhelyek tekintetében. E korszak megismeréséhez szolgál majd újabb adalékokkal a megtalált temető - hangsúlyozta Filep Fanni.

(MTI, kiemelt képünk illusztráció)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.