Politika

Sorra valósulnak meg a szegedi Fidesz és KDNP válságkezelő javaslatai

Sorra valósulnak meg a szegedi Fidesz és KDNP válságkezelő javaslatai

2020. április 9., csütörtök
Sorra valósulnak meg a szegedi Fidesz és KDNP válságkezelő javaslatai

Március 29-én átfogó önkormányzati válságkezelő javaslatcsomaggal jelentkeztek a közösségi média felületein a Fidesz és a KDNP szegedi önkormányzati képviselői. A javaslatokból több már meg is valósult, de lenne még tennivaló.

– Az önkormányzat ingyenessé tette az egészségügyi és szociális dolgozók közösségi közlekedését, 1400 szájmaszkot oszt ki háziorvosok, fogorvosok körében, és a kormány döntésének következtében ingyenessé vált a parkolás is a közterületeken – sorolja Német Ferenc azokat az intézkedéseket, amelyekeredetileg a szegedi Fidesz és KDNP képviselőinekjavaslatcsomagjábanszerepeltek. – Fontos lépések ezek, de lenne még tennivaló – mutat rá a fideszes városatya.

A KDNP szegedi elnöke hozzáteszi: a veszélyhelyzet kihirdetését követő első két hétben szándékosan nem álltak nyilvánosság elé javaslataikkal, hiszen ennek ekkor még nem jött el az ideje.

Arra kértük az embereket, tartsák be a kormány és az önkormányzat intézkedéseit. Szegeden is példátlan összefogás kezdődött a járvány elleni védekezésben, amiért köszönet illeti elsősorban az egészségügyi és szociális dolgozókat, de természetesen minden szegedit, aki fegyelmezetten betartotta a szabályokat.

– Most sincs helye a pártpolitikának, ugyanakkor építő javaslatokkal igyekszünk hozzájárulni a hatékony védekezéshez, illetve az emberek létbiztonságának fenntartásához. Ezt a célt szolgálják további javaslataink. Ezek egy része a konkrét védekezést szolgálják – mint a már említett szájmaszkok biztosítása vagy egy szegedi járványügyi alap létrehozása –, reméljük, hamarosan az utóbbira is mutatkozik fogadókészség a város vezetése részéről – mondja a kereszténydemokrata várospolitikus.

A lakbérek fizetésének felfüggesztését kérik az állásukat elvesztők számára

A képviselők szerint szükség lenne a járvány gazdasági hatásainak további mérséklésére. Ezért javasolják, hogy azok számára, akik önkormányzati lakásban élnek és a járvány idején elveszítik megélhetésüket, a veszélyhelyzet idejére engedjék el lakbérüket.

Hasonló intézkedést látnak szükségesnek a szociális lakbért fizetők esetében is. Ismételten hangsúlyozták azt is: mivel lakossági kifogások merültek fel, kérik az IKV által kezelt társasházakban végzett takarítás komolyan vételét: lépcsőházak, közös helyiségek, liftek, korlátok, kapcsolók, nyílászárók alapos és rendszeres fertőtlenítését.

Gazdaságvédelmi javaslataik is voltak a képviselőknek, ezek között szerepelt az idegenforgalmi adó felfüggesztése vagy elengedése – ez most a kormány döntése nyomán év végéig meg is valósul.

A kormány gazdaságvédelmi akciótervét támogatjuk, és kérjük a városvezetést, hasonló intézkedésekkel csatlakozzon ehhez, segítve a szegedi vállalkozásokat. Így szükség lenne az építményadó és iparűzési adó mérséklésére is

– mondja Német Ferenc. Haág Zalán hozzáteszi: a szegedi gazdaság zászlóshajójaként működő turisztikai szektornak – a meglépett önkormányzati bérletidíj-elengedés mellett – további támogatásra lenne szüksége. – Ezért a veszélyhelyzet elmúltával mindent el kell követni, hogy a korábbi sikeres vállalkozások talpon tudjanak maradni.

Ezért kezdeményeztük, hogy a szegedi közgyűlés vonja vissza a közterület-használati díjak megemelésére vonatkozó rendeletét, és ezt a veszélyhelyzet elmúltával állítsuk vissza a 2019-es szintre, és ez a díjszabás legyen érvényben 2021-ben is, amikor az idegenforgalom újra magára találhat

– mondja a KDNP közgyűlési frakcióvezetője.

Folytatódjon a pártok feletti, példátlan szegedi összefogás!

Német Ferenc és Haág Zalán szeretné, ha már az áprilisi online közgyűlésen döntés születne a fenti javaslatokat illetően.

Kérjük polgármester urat, hogy országos politikai témák helyett továbbra is a helyi védekezésre összpontosítson, és hozzuk meg a szükséges döntéseket a szegedi polgárok és a szegedi vállalkozások érdekében.

A városvezetés maximálisan számíthat e téren a támogatásunkra. Győzzük le együtt a vírust! – nyilatkozták a Fidesz–KDNP képviselői.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.