/

Négy beteg gyermeke segítségével próbált meg lopni egy szegedi asszony

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a szegedi nővel szemben aki éveken keresztül elhanyagolta gyermekei nevelését, ami miatt végül a járási hivatal gondozási és nevelési jogát megszüntetve a kiskorúakat nevelő szülőnél helyezte el.

A vádirat szerint a nő 2016-tól kezdődően egyedül nevelte szegedi házában négy kiskorú gyermekét és közel két éven át a kiskorúak nevelése és gondozása során a társadalmilag elvárható minimális követelményeknek sem tett eleget. A gyermekek lakhatási körülményei és higiéniája 2017-re súlyosan megromlott, a házban nem volt ablaküveg, korlátozták a víz- és gázszolgáltatást, az udvar tele volt szeméttel, kutyaürülékkel és balesetveszélyes is volt. Emiatt a járási hivatal részéről a gyermekek védelembevételi eljárása megindult, de a vádlott alig vagy látszólagosan működött együtt. A nő rendszertelenül biztosított ételt gyermekeinek és bár jogosultak voltak az ingyen étkezésre, többször azt sem vette igénybe körülményei ellenére.

Mindezeken túlmenően vádlott az oktatási intézményekkel sem működött együtt, üzenetekre nem reagált, a gyermekek tankötelezettségét sem biztosította rendszeresen, a kiskorúak sokat hiányoztak, felszerelésük hiányos volt, a tananyagokat nem pótoltak. Vádlott ebben az időszakban rendszeresen nagy mennyiségben fogyasztott alkoholt, egész napokat a városban töltött gyermekeivel.

A nő a gyerekek diagnosztizált betegségei esetén ismételt kérésre sem vitte el a szükséges labor- és szűrővizsgálatokra őket, legkisebb gyermekét a gondozatlan terhesség miatt többszörösen emiatt védőoltásban kellett részesíteni. Előfordult, hogy az egyik kiskorú súlyos, klinikán kezelt asztmatikus légzése miatt az előírt kontrollra nem jelent meg és a háziorvosnak kellett a családsegítő közreműködésével sürgősségi klinikai vizsgálatot kezdeményeznie.

Mindezeken túlmenően 2017 novemberében egy szegedi bevásárlóközpontban a vádlott négy gyermeke jelenlétében és a saját, valamint a gyerekek ruházatába, illetve a babakocsiba is termékeket elrejtve próbált meg mintegy 20 ezer forint értékű árucikket eltulajdonítani.

A kasszasoron az áruház biztonsági szolgálata tetten érte a vádlottat és a rendőrség tulajdon elleni szabálysértés miatt helyszíni bírsággal sújtotta. A szabálysértés tettenérése után a nő alkoholos állapotban a felelősségre vonás elkerülése érdekében sírt és jajveszékelt, azt mondogatva gyermekeinek, hogy az ünnepeket sem fogják együtt tölteni, ami miatt a kiskorúak is sírni kezdtek.

A járási hivatal, mivel a korábban elrendelt védelembe vétel a célját nem érte el és valamennyi védelmi intézkedést kimerített, 2018 februárjában a vádlott gondozási és nevelési jogát megszüntette és a gyerekeket nevelőszülőnél helyezte el.

A járási ügyészség a vádlottal szemben 4 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat. A vádlott bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Előző sztori

Látványos drónfelvétel készült az Etelka sori uszodaépítésről

Következő sztori

Javítják az algyői Tisza-hidat

Legutóbbi hasonló cikkek